Erişilebilirlik

Sarkozy'den Yumuşama İşareti


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde yeni koşullar öne sürdü. AB’nin “Akil adamlar heyeti” toplayarak Türkiye ile yola devam kararı alması durumunda Fransa olarak Türkiye ile müzakerelerde yeni başlık açılmasına karşı çıkmayacağını söyledi. Sarkozy bunun için müzakerelerin iki yolda yürütülmesini, tam üyeliğin yanısıra “sıkı ortaklık” hedefinin de ortaya konmasını şart koştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 15’inci Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Fransa’nın yeni diplomasi haritasını çizdi. Konuşmasının başında Avrupa’nın yeniden yapılandırılmasının en önemli misyonu olacağını vurgulayan Sarkozy, Türkiye’ye ilişkin yeni tavrını da açıkladı.

Konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için sürpriz bir çıkış yapan Sarkozy bu yıl sonuna kadar bir “akil adamlar heyetinin” toplanmasını ve Avrupa’nın genişlemesi, sınırları ve Türkiye konusunda bir karar vermesini istedi. Verilecek karar üzerinde 27 üye ülkenin anlaşması durumunda Türkiye ile devam eden müzakere sürecinde yeni başlık açılmasına karşı çıkmayacağını bildirdi.

Sarkozy şöyle konuştu: “Eğer bu heyet, Türkiye ile müzakerelerin devam etmesini karalaştırırsa, Fransa, yeni başlık açılmasına karşı çıkmayacak. Ama başka bir şartla. Bu başlıklar gelecekte muhtemel iki hedefle de uyumlu olmalı. Birincisi tam üyelik, ikincisi tam üyeliğe gitmeden kurulacak bir sıkı bir ortaklık ilişkisi. İki yüzlülük etmeyeceğim, herkes biliyor ki, ben ikinci hedefi savunuyorum. Fikrimi değiştirmedim ve biliyorum ki birgün bu seçenek herkes tarafından en mantıklı seçenek kabul edilecek.”

Sarkozy, Türkiye ile açılması için hazırlanan 35 başlıktan 30’unun ortalık hedefiyle, 5’inin ise yalnızca tam üyelikle uyumlu olduğunu belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bu 35 başlıktan ortaklıkla uyumlu 30’u üzerinde çalışılmasını, tam üyelikle ilgili olan 5 başlık hakkında da gelecekte karar verilmesini önerdiğini açıklayan Sarkozy, “Bu anı beklerken, Fransa ve Türkiye’nin, uzun tarihi geçmişinde olduğu gibi yakın ilişkilerini sürdürmesini diliyorum” dedi.

Önümüzdeki beş yıl boyunca izleyeceği dış politika konusunda yol haritası çizen Sarkozy, konuşmasında değişen Irak politikasına değindi, bölgede artık Fransa’nın da etkin rol oynacağını kaydetti. Konuşmasında G-8’lerin G-13’e çıkarılmasını öneren Sarkozy, Çin, Hindistan, Meksika, Brezilya ve Güney Afrika’nın da gelişmiş ülkeler klübüne dahil edilmesi istedi. Sarkozy, Türkiye’nin de içinrde olacağı Akdeniz birliği önerisini yineledi. Nükleer silahlarla donatılmış bir İran’ın kabul edilemeyeceğini vurguladı. İran’ın da Kuzey Kore ve Libya gibiyeaniden dünya ülkeleriyle diyaloğa geçmesi önerisinde bulundu. Rusya’ya da « nezaket » mesajı gönderdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Haziran ayındaki çıkışını « kaba » bulan Sarkozy, « Eğer büyük bir devletsek, büyük olmanın gereği kabalığı bir kenara bırakmaktır » dedi.

Bu arada Newsweek Dergisi’ne verdiği roportajda “Irak’ın Başbakanı Nuri El Maliki gitmelidir. Condelezza Rice’ı arayarak Maliki’nin değiştirilmesini istedim” diyerek diplomatik krize yol açan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, sözlerinden dolayı özür diledi. Kouchner, Maliki’nin talebi üzerine “Irak’ın işlerine böylesine doğrudan bir yöntemle müdahale ettiğim için özür diliyorum” dedi.

XS
SM
MD
LG