Erişilebilirlik

Lübnan: Barış Gücünün Görev Süresi Uzatıldı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Lübnan’daki barışgücünün görev süresini uzattı.

Konsey üyeleri Lübnan hükümetinin isteği üzerine UNIFIL’in görev süresinin 2008 yılı Ağustos ayına kadar uzatıldığını açıkladı. Karar oybirliğiyle alındı.

13 bin kişilik barışgücü Lübnan-İsrail sınırında görev yapıyor. Barışgücü askerlerinin sayısı geçen yıl İsrail’le Hizbullah militanları arasında çıkan çatışmalardan sonra arttırılmıştı.

Cuma günü kabul edilen tasarı taraflara kalıcı bir ateşkes için Birleşmiş Milletler’le tam işbirliği yapmaları ve BM askerleriyle Lübnan’daki bütün BM personelinin güvenliğine saygı göstermeleri çağrısında bulunuyor.

İsrail’in BM Büyükelçisi Dan Gillerman, 12 Temmuz’da Hizbullah tarafından kaçırılan iki İsrail askerinin derhal serbest bırakılması çağrısında da bulunan tasarıyla ilgili olarak askerlerin salıverilmesi için uluslararası yardım istedi.

Gillerman UNIFIL’in varlığının devam etmesinin Lübnan ve İsrail için yararlı olduğuna inandığını söyledi.

Amerika’nın BM Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff ise UNIFIL’e yapılan saldırılardan duyulan kaygıyı tekrarladı ve BM birliğinin Lübnan ordusuyla işbirliğini arttırma planlarını memnunlukla karşıladıklarını belirtti. Wolff iki tarafın en kısa zamanda ortak kontrol noktaları kurarak Lübnan’a kaçak silah sokulmasını önlemesinin şart olduğunu bildirdi.

Güvenlik Konseyi bu ay başında Lübnan’a komşu ülkelerden kaçak silah sokulmasından büyük kaygı duyduğunu açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG