Erişilebilirlik

Almanya'da Aşırı Sağın Yükselişi


Geçen hafta sonunda Almanya’da bir grup Hintliye yönelik gerçekleşen saldırının ardından, ülkede aşırı sağın yükselişi ve ırkçılık ile ilgili tartışmalar alevlendi, bu arada Berlin yakınlarında bir Türk yabancı düşmanı Neonaziler tarafından hastanelik olana dek dövüldü.

Almanya’nın Saksonya eyaletinin Mügeln kentinde, sekiz Hintlinin aşırı sağcı gençlerin saldırısına uğraması ve kent sakinlerinin saldırıyı alkışlarla desteklemelerinin yankıları artarak sürüyor. Nitekim Hindistan hükümeti, Federal hükümetten olayın tüm detayları ile açıklığa kavuşturulmasını ve zanlıların yakalanarak cezalandırılmasını talep etti. Hindistan’ın Almanya Büyükelçisi Meera Şankar saldırının Hindistan’da büyük yankı bulduğunu ve ülkenin Almanya’daki vatandaşlarına yönelik saldırılardan duyduğu endişeyi dile getirdi. Bu arada Berlin’deki politikacılar da saldırıları kınayarak, sorumlulardan en kısa zamanda hesap sorulmasını istedi. Öte yandan sanayi çevreleri, olayın Almanya’nın imajına büyük zarar vereceğini ve ülkenin kilit alanlarında gerekli yabancı uzmanları korkutacağını belirttiler. Almanya, özellikle bilişim alanında Hindistan’dan uzman kazanabilmek için girişimlerde bulunuyor ve bu uzmanlara yönelik kolaylıklar getirmeyi amaçlıyor. Almanya Yahudi Cemaati ise, çok sert bir açıklama yaparak, yabancı kökenlilerin, eşcinsellerin ve Yahudilerin Almanya’nın doğusundaki bir çok bölgeye saldırı korkusundan gidemediğini, bu durumun hükümeti ve yetkilileri büyük zan altında bıraktığını açıkladı.

Bu arada Berlin yakınlarında bir döner büfesi olan bir Türk vatandaşına da ırkçı bir grup genç saldırıda bulundu. Hasan Keklik adlı vatandaş, aldığı darbe ve yaralar sonrasında ağır yaralı bir durumda hastaneye kaldırılırken, polisin olayı saklı tutmaya çalıştığı, Hasan Keklik’in ailesine basına haber verilmemesi yönünde baskı uygulandığı bildiriliyor. Saldırıyı düzenleyen ırkçılar kaçmayı başarırken, Türk dönercinin sağlık durumu iyiye gidiyor. Bu son gelişmeler Almanyalı Türkleri haliyle tedirgin ediyor ve yabancı düşmanı saldırıların artmasından korkuluyor.

Bu arada yeni yasama dönemi öncesinde bir araya gelen Federal hükümet, sorunun üzerine daha kararlılıkla gidilmesi ve polisin aşırı sağa karşı yetki alanlarının genişletilmesinden yana görüş belirtti. Başbakan Merkel, Almanya’nın yabancı düşmanlığına seyirci kalmayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG