Erişilebilirlik

İstihbarat Kurumlarının Irak Raporu


Amerika’daki istihbarat kurumları tarafından hazırlanan raporda, Irak’taki güvenlik durumunun bir derece iyileştiği ancak el Maliki hükümetinin etkili bir şekilde iktidar olamadığı belirtiliyor.

Ulusal İstihbarat Değerlendirmesinin özeti dün kamuoyuna açıklandı. Raporda, Irak’ta güvenlik alanında bazı ilerlemeler kaydedildiği ancak iyileşmenin düzenli olmadığı vurgulanıyor. Raporda ayrıca, ülkedeki şiddet olaylarının hala yaygın olduğu ifade ediliyor.

İstihbarat kurumları, Irak güvenlik güçlerinin Amerikan birlikleri olmadan şiddet olaylarına son veremeyeceğini belirtiyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, Başkan Bush’un Irak stratejisinin işlediğini; ancak hala zorluklar olduğunu söyledi.

Bu arada, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti üyelerinden Senatör John Warner, Irak’tan askerlerin bir kısmının çekilmesi çağrısında bulundu.

Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi

Amerikan İstihbarat Kurumları tarafından hazırlanan son raporda, Irak’ta güvenlik alanında bazı ilerlemeler kaydedildiği ancak iyileşmenin düzenli olmadığı belirtildi. Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi’nde, Irak’taki şiddet olaylarında bir azalma görülmediği; Irak güvenlik güçlerinin de Amerikan birlikleri olmadan bu sorunla mücadele edemeyeceği vurgulanıyor.

Raporda, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin ülkede geniş tabanlı bir uzlaşma sağlayamadığı ve hükümetin önümüzdeki bir yıl boyunca zorluklarla karşılaşacağı yazıyor.

Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi, Amerika’daki 16 istihbarat kurumunun ortak çalışmasıyla hazırlanıyor. Dün, raporun sadece özet kısmı kamuoyuna açıklandı. Raporun tam metniyse gizli tutuluyor.

Raporun kamuoyuna açıklanmasının zamanlaması çok önemli. Önümüzdeki ay, Amerika’nın Irak Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petreaus ve Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, Bush yönetiminin Irak’a ek asker sevketme planının ne kadar başarılı olduğu konusunda Kongre’ye bilgi verecek.

İstihbarat Değerlendirmesinde, Amerikan birliklerinin erken çekilmesi veya askerlere sadece takviye rolü verilmesinin, son zamanlarda elde edilen kazanımları boşa çıkaracağı belirtiliyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, zorluklara rağmen Başkan Bush’un stratejisinin işlediğini savundu: “İstihbarat raporu şunu gösteriyor: Yaz aylarının ortasından bu yana tam kapasiteyle faaliyet gösteren ek askeri birlikler sayesinde, giderek artan şiddet olaylarının önüne geçilmeye başlandı.”

Çarşamba günü bir konuşma yapan Başkan Bush da, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’ye destek verdiğini açıkladı: “Son derece zor bir görev üstlenen Başbakan Maliki iyi bir insan. Onu destekliyorum. Başbakanın görevde kalıp kalmayacağına Amerikalı siyasetçiler değil, Irak halkı karar verecektir.”

Cumhuriyetçi Senatör Warner'dan Çekilme Çağrısı

Tabii, herkes bu raporu aynı şekilde değerlendirmiyor. Irak’ta temaslarını yeni tamamlayan Amerikalı Senatör John Warner, siyasi alandaki sorunlara dikkat çekti. Warner, aynı partiden olan Başkan Bush’tan Irak’taki askerlerin bir kısmını çekmesini istedi. Cumhuriyetçi senatör böylece Iraklıları uzlaşmaya zorlamayı umuyor.

Warner şöyle konuştu: “Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi’ne göre, önümüzdeki bir yıl boyunca herhangi bir siyasi uzlaşmaya varılması beklenmiyor. Böyle bir ortamda kendi askerlerimizin hayatını tehlikeye atmayı sürdüremeyiz.”

İran ve Suriye

Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi’nde, İran’ın bölgede Sünnilerin güç kazanmasından; Amerika’nın da İran’ı çevreleme politikasından kaygı duyduğu; ve bu nedenle Irak’taki Şii militanlara sağladığı desteği arttırdığı yazıyor. Ancak istihbaratçılar, İran Devrim Muhafızları’na bağlı askerlerin fiili olarak Irak içinde görülmediğini de belirtiyorlar. İstihbaratçılar, militanların İran’da eğitildiğini söylüyor.

Bu arada İstihbarat raporunda, Suriye’nin, yabancı savaşçıların Irak’a girmesini engelleme konusunda önemli adımlar attığı yazıyor. Bununla birlikte raporda Şam hükümetinin el Kaide dışındaki bir örgütü desteklediği de vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG