Erişilebilirlik

IMF Başkanlığı Tartışması


Fransa’nın ve Avrupa Birliği’nin Uluslararası Para Fonu IMF başkanlığı için Dominique Strauss Kahn’ı önermesinin ardından, Rusya’nın Çek eski Başbakan ve merkez bankası başkanlarından Josef Tosovsky’yi aday göstermesi Avrupa diplomasisini hareketlendirdi. Çek Cumhuriyeti Tosovsky'yi değil AB’nin adayı Strauss-Kahn’ı destekleyeceğini açıklarken, Rusya, Tosovsky’nin adaylığında ısrar etti. Paris buna karşılık aralarında Çin’in de bulunduğu pekçok dün ya ülkesinin Strauss-Kahn'ı desteklediğini açıkladı.

Bu güne kadar Uluslararası Para Fonu Başkanlığı için tek adayın ismi geçiyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sürpriz bir şekilde rakip sosyalist partinin eski ekonomi bakanlarından Dominique Strauss Kahn’ı IMF başkanlığına aday göstermişti. Strauss Kahn’ın adaylığını Avrupa Birliği de desteklemiş, tek aday üzerinde anlaşılmıştı. Ancak dün sabah Rusya’dan gelen bir açıklama, IMF Başkanlığının beklendiği kadar kolay belirlenemeyeceğini ortaya koydu. Rusya, Avrupa Birliği’nin aday belirlemesi geleneğini kırarak kendi adayını gösterdi. Rusya Ekonomi Bakanlığı’nın, Çek esk i Başbakanı ve Merkez Bankası Başkanı Josef Tosovsky’yi IMF Başkanlığı için aday gösterdiklerini açıklaması, diplomasi kulislerini karıştırdı.

Rusya’nın açıklamasının ardından, Fransa, Çek Cumhuruyeti ve Rusya’dan birbiri ardına gelen açıklamalarla, ülkeler bu yeni adım karşısında pozisyon aldılar. Rus Ekonomi Bakanı Alexei Koudrine, Avrupa Birliği’nin adayı Fransız Strauss Kahn’ı desteklemediklerini, kendi adayları üzerinde ısrar ettiklerini bildirdi. Koudrine, IMF gibi önemli bir kurumun başına sadece Avrupa ülkelerinin belirlediği bir adayın atanmasının adil olmadığını, bunun G-8 ülkeleri başta olmak üzere dünyanın diğer önemli ükelerini dışlamak anlamına geldiğini, IMF başkanının yarışa ayalı özgür bir seçimle belirlenmesini istediklerini altını çizdi.

Rusya’nın Çek bir ismi IMF Başkanlığına önermesine ilk tepki Çek Cumhuriyeti’nden geldi. Çek Başbakan Mirek Topolanek yaptığı açıklamada, « Tosovsky Çek Cumhuriyeti’nin adayı değildir ve olmayacaktır » dedi. Çek Başbakan, Avrupa Birliği’nin adayı Strauss Kahn’ı destekleyeceklerini de ekledi. Gün içinde açıklama yapan Fransa Dışişleri de, Çek Cumhuriyeti dahil tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile özellikle Afrika ülkeleri ve Çin’in de Fransa’nın adayını desteklediğini duyurdu.

Rusya’nın Avrupa diplomasisine bomba gibi düşen adımına ilişkin son hamle aday gösterilen Çek politikacı ve ekonomist Tosovsky’den geldi. Çek Haber Ajansı’na yazılı bir açıklama gönderen Tosovsky, Dünyanın pek çok ülkesinden kendi adaylığını destekleyen olumlu tepkiler geldiğini belirterek, kendisi için IMF’nin başına önerilmenin büyük bir onur olduğunu söyledi ve adaylıkta ısrar edeceğinin sinyalini verdi.

Uzmanlar Rusya’nın Rusya’nın adayının seçilmesi ihtimali olmasa da böyle bir çıkış yapmasının ardında, Rusya’nın kendi varlığı ve çıkarlarını bir kez daha Avrupa ülkelerine hatırlatmak amacının bulunduğunu belirtiyor.

Geleneksel olarak Dünya Bankası Başkanlıkları Amerika’dan IMF Başkanlığı ise Avrupa ülkelerinden seçiliyor. Kazanan aday, Kasım ayında, özel nedenlerle IMF Başkanlığı’ndan ayrılan İspanyol Rodrigo Rato’dan boşalan koltuğa oturacak.

XS
SM
MD
LG