Erişilebilirlik

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ankara'da


Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tarık Haşimi, ülkesindeki siyasi sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Ankara, Sünni “Irak İslam Partisi”nin lideri de olan Haşimi’ye, Irak’ta ‘uzlaşma’ya dayalı bir hükümet istediği mesajını verdi.

Haşimi’nin ziyareti, Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki’nin 7 Ağustos’ta Türkiye’ye yaptığı ziyaretin hemen ardından gerçekleşiyor. Irak’taki tüm gruplarla diyalogdan yana olan ve Maliki hükümetinin yaşadığı krizi yakın takibe alan Ankara, Sünnilerin desteğini de yitiren hükümetin varlık mücadelesine destek veriyor.

İşte bu yüzden Irak cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Tarık Haşimi’yi kendi özel uçağıyla Ankara’ya getirten Başbakan Tayyip Erdoğan, Haşimi ile akşam yemeğinde buluştu. Haşimi buluşmasından önce Başbakan Maliki ile telefonda konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Irak’taki siyasi sürecin demokratik yönde gelişimine her türlü desteği vermeyi sürdüreceği mesajına vurgu yaptı. Erdoğan, Haşimi’den de Sünni-Kürt ve Şii çatışması içindeki Irak hükümetinin yaşadığı zorlukları dinledi. Erdoğan’ın, Haşimi’ye Ankara’nın Irak’ta uzlaşmaya dayalı bir yönetimin varlığından yana olduğu fikrini aktarırken, bu noktada Türkiye’nin Irak’ın siyasi birliğini korumaya kararlı olduğu düşüncesini de aktardığı öğrenildi.

Tarık Haşimi, Erdoğan’la akşam yemeği buluşmasından sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le de sabah kahvaltısında biraraya gelecek. Görüşmelere, Türkiye ile Irak’ın özellikle PKK’ya karşı işbirliği yolunda attığı adımların takibine ilişkin uygulamaların damgasını vurması bekleniyor. Bu noktada Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Maliki’nin 7 Ağustos’ta Ankara’da imzaladıkları ‘işbirliği’ muhtırasının uygulanması dikkat çekiyor. Muhtıra gereğince Türkiye’ye PKK’ya karşı etkin mücadele sözü veren Irak, terörle işbirliği konusunda da Türkiye ile özel anlaşma yapmanın yolunu arıyor. Ancak, kriz içindeki Irak hükümetinin bu tür bir anlaşmaya henüz hazır olmadığını belirten Iraklı ve Türk diplomatlar, önemli olanın taraflar arasındaki yakın diyaloğun sürmesi olduğuna dikkat çekiyor.

Irak İslam Partisi’nin lideri olan Haşimi, ülkedeki sünni grubun en önemli ismi. Haşimi’ye göre petrol paylaşımı, eski Baas üyelerinin işlerine geri dönmesi ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gibi konularda Şiiler ve Kürtler, sünnilerin haklarını tanımıyor. Şii direnişçilerin Irak ordusuna sızdığını iddia eden Haşimi, Maliki hükümetini bu konuda da eleştiriyor. Sünniler Maliki hükümetinden desteğini çekmiş durumda. Ankara, Haşimi’nin taleplerini yerinde buluyor ve karşılık görmesini umuyor.

XS
SM
MD
LG