Erişilebilirlik

22 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Bugünkü Amerikan gazetelerinde Bush yönetiminin Irak’taki Maliki hükümetiyle arasında soğuk rüzgarlar estiğine ilişkin haberler dikkat çekiyor. Washington Post Başkan Bush’un Maliki hükümetinin gerekli siyasi uzlaşmayı sağlayamaması ve istikrar için gerekli adımlar atmaması durumunda, Irak’ta yeni bir hükümet kurulabileceğine ilişkin açıklamasını manşetten duyuruyor.

"Amerika’nın Bağdat büyükelçisinin ardından Başkan Bush’un yaptığı sert açıklama, Washington’un Maliki hükümetine yönelik sabrının giderek azaldığını gösteriyor. Washington, Maliki’nin farklı siyasi gruplarla, özellikle de Saddam Hüseyin’den sonra kendisini dışlanmış hisseden Sünnilerle bir uzlaşma sağlamasını istiyor. Ayrıca Şii milislerin silahsızlandırılmasını ve eski Baas partisi üyelerini hedef alan yasağı kaldırmasını talep ediyor. Ancak Maliki’nin böylesine zor siyasi açılımları yapacak kapasiteye veya niyete sahip olup olmadığı da belirsizliğini koruyor."

Christian Science Monitor yıllarca Irak’ta yaşayan rahip Canon Andrew White’ın Irak’taki farklı dini grupların liderlerini bu hafta Kahire’de bir araya getireceğini duyuruyor. Irak’ta dini farklılıklarla siyasi çatışmalar arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu vurgulayan gazete, bu çabayı Irak’ta şiddeti azaltmaya yönelik önemli bir adım olarak yorumluyor.

"Eğer dini liderler, bütün tarafların fedakarlıkta bulunmasını gerektiren bir uzlaşmayı kendi aralarında sağlayabilirlerse, bu siyasi düzeyde de bir birliğin oluşmasının önünü açabilir. Elbette böyle bir uzlaşmayı sağlamak çok zor. Ancak siyasi iktidar mücadelesinin din adına yürütüldüğü bir ülkede, dini liderlerden yükselecek ortak bir ses, böyle bir uzlaşmanın yakalanmasına katkıda bulunabilir."

Los Angeles Times ise Pentagon’un bazı Evangelik gruplarla olan yakın ilişkisini eleştiriyor. Bazı subayların Hıristiyanlık propagandası yaptığını hatırlatan gazete, bunun özellikle Irak’ta ters tepeceğini vurguluyor.

"Askeri personelimiz, İncil’i değil anayasayı koruyup savunacaklarına dair yemin ediyorlar. Amerikalı askeri ve siyasi yetkililer, dini bağlantılı bir savaşın ortasında en azından Haçlı söylemleri desteklemeyecek bir yaklaşım içinde olmalıdır. Zaten, Ortadoğu’daki düşmanlarımızın bir çoğu dünyada Hıristiyanlık ile İslamiyet arasında bir savaş yaşandığını düşünüyor. Bizim askeri personelimiz niçin ateşli dini söylemlerde bulunarak bu asılsız iddiayı güçlendirsinler?"

New York Times Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in yeniden seçilmesine olanak tanıyacak olan anayasa değişikliği girişimini eleştiriyor. Gazete, Chavez’in katılımcı demokrasi gerekçesiyle halk konseyleri oluşturma düşüncesini de muhalefeti tamamen susturmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriyor.

"Chavez’in reform girişimi kömür ve doğal gaz kaynaklarının millileştirilmesinin, merkez bankasının özerkliğinin tamamen kaldırılmasının ve hükümetin kararı olmadan özel mülkiyete el koymasının önünü açacaktır. Aslında Chavez, kendi istediği sürece tekrar tekrar seçilmesinin önündeki engelleri kaldırmak ve tek adam yönetimi kurmak istiyor. Katılımcı demokrasi dediği şey de, sadece Chavez’in ve arkadaşlarının katılımını sağlayacak bir girişimdir."

XS
SM
MD
LG