Erişilebilirlik

Çekilme Planlarında Türkiye'nin Rolü


Irak savaşının Amerika’da 2008 Başkanlık seçimlerinde de seçmen tercihlerini belirlemede en önemli etkenlerden biri olması bekleniyor.

Demokrat Parti’nin Başkan adaylığı için yarışan politikacılar Pazar günü Iowa eyaletinin Des Moines kentinde yapılan halka açık tartışma programında Irak’la ilgili çözüm önerilerini sıraladılar. Adayların çözüm önerilerinde sıklıkla Türkiye’nin rolünü dile getirmesi dikkat çekti.

Irak’ta devam eden savaş Amerikan kamuoyunda en çok tartışılan siyasi konuların başında geliyor. Can kayıplarının yanı sıra, harcanan çaba ve paralara rağmen ülkede istikrarın sağlanamaması Amerikan halkı arasında tepkilere yolaçıyor. Ard arda yapılan kamuoyu yoklamaları halkın büyük bölümünün artık Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesini istediğini gösteriyor.

Konu Pazar günü Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yarışan politikacıların katıldığı bir tartışma programında da ele alındı. Adaylar Irak’tan çekilme konusunda farklı senaryolar önerirken sıklıkla Türkiye’nin adını dile getirdiler. New Mexico Valisi Bill Richardson, Irak’taki bütün askerlerin 6 ila 8 ay gibi kısa zamanda çekilmesinin mümkün olduğunu ve Türkiye’den yardım alınabileceğini söyledi: “Askerlerimizi Kuveyt ya da Türkiye üzerinden çekebiliriz. Türkiye ile konuşarak bu işi yapabiliriz.”

Çekilmenin zaman alabileceğini söyleyen New York Senatörü Hillary Clinton, bu işin dikkatlice ve sorumlu bir biçimde planlanması gerektiğini vurguladı. Senatör Clinton, Türkiye’nin çekilme işlemine ne kadar destek vereceğine tereddütle yaklaştı: “Türklerin bizim (kuzeyden) çekilmemize izin vereceğine dair bir işaret yok. Irak’a girerken geçmemize izin vermemişlerdi. Dolayısıyla güneyden çekilmek durumundayız. Hatırlarsanız, 2003 yılının Mart ve Nisanında güneyden ilerlerken Şii’lerin saldırılarına maruz kalmıştık.”

Irak’ta kısa zamanda bir çözümün mümkün olmadığını söyleyen Senatör Joe Biden, derhal ve tamamen çekilmeye karşı çıktı ve bunun bölgesel bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu: “Irak’ı kaos içinde bırakıp çekilirsek bölgesel bir savaş çıkar. Bir nesil bu savaşın girdabı içinde kalabiliriz. Bu savaş içine Şiileri, Suudileri, İranlıları ve Türkleri de çekebilir.”

Senatör Biden, uzun zamandır dile getirdiği Federal Eyaletlere bölünmüş bir Irak fikrine desteğin giderek arttığını savundu. “Bir yıl önce bir plan ortaya koyduk. Irak’ta tarafları birbirinden ayıralım, istikrarı sağlayabilmek için onlara nefes alabilecekleri bir alan bırakalım dedik.”

Joe Biden’ın bu planına şans tanıyan New Mexico Valisi Bill Richardson, Müslüman ülke askerlerinden oluşacak bir barış gücünün Irak’a gönderilmesinin uygun olacağını savundu: “Müslüman ülkelerden oluşacak barış gücüne Türkiye’yi, Ürdün’ü ve Mısır'ı dahil edin. İran ve Suriye ile konuşup onları da buna dahil edin. Burada ihtiyaç duyulan şey istikrar. Bu ülkelerin istikrar için çaba göstereceğine inanıyorum.”

Kasım 2008’de yapılacak başkan seçimine bir yıldan biraz fazla zaman var. Gerek adaylık, gerekse başkanlık yarışı hızlandıkça Irak; Irak konuşuldukça Türkiye sıklıkla siyasi tartışmalarda dile getirilecek gibi görünüyor. Irak’ın işgal sürecinde Amerika’ya destek vermeyen Türkiye’nin, çekilmedeki olası tavrı, Washington’da şimdiden merak konusu…

XS
SM
MD
LG