Erişilebilirlik

Irak Başbakanı Suriye'de


Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la görüştü.

Maliki, Irak ve Suriye’nin sorunlarla mücadelede işbirliği yaparken ikili ilişkileri, görüş ve hedefleri birleştirme yönünde geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri ise Irak’ın istikrara kavuşabilmesi için Maliki’den Amerikan kuvvetleri için bir çekilme takvimi belirlemesini istedi.

Amerika, Suriye’yi Irak’a militan ve silah akışını önlemekten kaçınmakla suçluyor. Şam hükümeti suçlamayı reddediyor.

Başbakan Nuri el-Maliki, ülkesinin karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için Suriye’den yardım istedi. Suriyeli yetkililerle güvenlik konularını görüşen el Maliki, iki ülkenin birlikte çözebileceği çeşitli sorunlar bulunduğunu söyledi.

El Maliki, dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk el Şara ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le fikir alışverişinde bulundu. El Maliki, Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri’yle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, dostluk havası içinde sürdürülen diyalogun artık belirli hedeflere yönelik işbirliğine dönüşmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye Başbakanı Otri ise, Amerikan işgal ordusunun Irak’tan çekilmesi konusunda takvim belirlenmesini şart olduğunu bildirdi. Başbakan Otri’ye göre, Irak’ta istikrar sağlanabilmesi isin işgal ordusunun ülkeden ayrılması şart.

Suriye’nin resmi SANA ajansının yorumuna göre, Amerikan askeri varlığı çeşitli ülkelerin radikal gruplarını Irak’a çektiği için şiddet eylemlerinin bir türlü önüne geçilemiyor.

Başbakan Nuri el Maliki’ye eşlik eden Irak Genel kurmay Başkanı General Babakır Zebari, Suriye’den Irak’a sızanların sayısında son haftalarda yüzde 60’a kadar varan bir azalma olduğunu söyledi.

Muhammed el Habaş adlı Suriyeli bir milletvekili Arabiya Televizyonuna verdiği demeçte Irak’tan işlerini düzene sokmasını istedi. Suriyeli parlamenter, Irak’ın, başına gelen felaketten, sadece bölgenin gerçek güçleriyle işbirliği yaparak çıkabileceğini ileri sürdü; Şam hükümetinin Iraklıları desteklemek dışında fazla bir şey yapamayacağını söyledi.

Arap el Cezire Televizyonu, Maliki’nin, Devlet Başkanı Beşar Esat’la yaptığı görüşmede, güvenliğin yanı sıra ekonomik ilişkilere de değindiğini haber verdi. Bir Arap gazetesi ise, Suriye ile Irak arasında 1980 yılında kapatılan Banyas petrol boru hattının yeniden açılması konusunun da görüşmede gündeme geldiğini bildirdi.

Irak Ticaret Bakanlığına göre, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler savaştan buyana en düşük düzeye düşmüş durumda.

Tahminlere göre Suriye’de yaklaşık bir buçuk milyon Iraklı bulunuyor. Iraklı mültecilerin sığındığı ülkelerin başında Suriye ve Ürdün geliyor. Şam hükümeti, mültecilerin sağlık, sosyal yardım ve eğitim sistemine ağır bir yük oluşturduğu gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’le diğer ülkelerden mali yardım istemişti.

Saddam Hüseyin rejimi sırasında Suriye’de sürgünde yaşayan el Maliki, Şam’dan önce Ankara ve Tahran’da da güvenlik konularında temaslarda bulunmuştu.

Hem Suriye hem de Irak, onlarca yıl Baas ideolojisini savunan gruplar tarafından yönetilmesine rağmen ikili ilişkiler yok denecek kadar azdı. Bunun bir nedeni, 1980'lerdeki İran-Irak savaşı sırasında Şam hükümetinin Tahran’ı desteklemesi. İran'ın yanında yer alması, ilişkilerde gerginlik yaratıyordu.

Amerika, İran ve Suriye'yi Irak'taki milisleri ve direnişçileri desteklemekle suçluyor.

XS
SM
MD
LG