Erişilebilirlik

20 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor AKP’nin 22 Temmuz seçimlerindeki başarısından ardından Abdullah Gül’ün yeniden cumhurbaşkanlığına aday olduğunu hatırlatıyor ve Nisan ayında yaşanan krize rağmen bu kez seçilmesinin kesin olduğunu vurguluyor. Gazete, seçim öncesinde yapılan laiklik mitinglerine yoğun katılım olmasına rağmen, sandıkta AKP’ye ve Gül’e verilen desteğin çok daha fazla olduğuna dikkat çekiyor:

"Başbakan Erdoğan’ın seçim sonrasında uzlaşma mesajı vermesinin ardından bazı uzmanlar, AKP’nin ordu ve laik seçkinler tarafından daha kabul edilebilir farklı bir ismi Çankaya’ya aday göstermesini bekliyordu. Ancak cumhurbaşkanlığı krizi nedeniyle erkene alınan seçimler, bir çok kişi tarafından Gül’ün adaylığı konusunda bir referandum olarak algılandı. Gül de, milliyetçi kesimlerle ve orduyla gerginliği artıracak olsa bile, yeniden aday olmasını, “halka verilen bir sözün tutulması ve kitlelerin sesine kulak verilmesi” olarak tanımladı."

New York Times Bush yönetimini, Afganistan savaşında ciddi hatalar yapmakla suçluyor. El Kaide ve Taliban’a karşı yürütülen savaşın Amerika’nın güvenliği açısından hayati bir önem taşıdığını kaydeden gazete, bu mücadelenin kazanılması için daha akıllı bir strateji izlenmesi gerektiğini savunuyor:

"Washington’un hataları, Irak’ı uluslararası terörizm için yeni bir dayanak noktası haline getirdi. Afganistan ile Pakistan arasındaki sınır bölgesi ise hala El Kaide’nin en önemli üslerine ve en tehlikeli liderlerine ev sahipliği yapıyor. Afganistan’da zafer kazanmak, artık savaşın ilk dönemine kıyasla çok daha zor. Ama böyle bir zaferin gerekliliği de, o zamana kıyasla kendisini çok daha fazla hissettiriyor."

USA Today önce Amerikan piyasalarını, ardından da dünya borsalarını vuran krizin, nasıl böyle birden bire ortaya çıktığını sorguluyor. Krizin büyümesinde farklı faktörlerin birbirini tetiklediğini belirten gazete, Merkez Bankasının müdahalesinin şimdilik ortalığı yatıştırdığını yazıyor:

"Tehdidin gerçekten ortadan kalkıp-kalkmadığı veya daha da derinleşip-derinleşmeyeceği, şimdilik belirsiz. Merkez Bankası, ana faiz oranlarını ve tüketicilerin alım gücünü doğrudan etkileyen merkez bankası fonlarının faiz oranlarında daha da indirime gidebilir. Ancak kriz, Merkez Bankasının geleneksel politikalarından daha fazlasını yapmasını gerektiriyor. Fırtınanın atlatılmasıyla birlikte Merkez Bankası, bu krizin nedenlerini çok daha kapsamlı bir inceleme altına almalı ve bir kez daha tekrarlanmaması için gerekeni yapmalıdır."

Washington Times Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Dan Burton’ın Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkan bir makalesine yer veriyor. Burton, bağımsız bir Kosova’nın kargaşa içine düşeceğini ve bu kargaşanın komşu ülkelere de yayılacağını öne sürüyor:

"Sırbistan ile Kosovalı Arnavutlar arasında yapılacak pazarlıklara önyargılı yaklaşmamak gerekiyor. Ayrıca hem Sırbistan’ın toprak bütünlüğünün korunması yönündeki meşru kaygısını, hem de Kosovalı Arnavutların, kendi kendilerini yönetme yönündeki meşru talebini karşılayacak bir çözüm üretilmeli. Durumu gözden geçirmediğimiz takdirde, Kosova, yeniden Amerika’nın ve NATO’nun müdahale etmesi gereken bir sorun haline gelebilir. Amerika’nın önündeki seçenekleri bir kez daha gözden geçirmemiz ve Amerika’nın uzun vadeli çıkarlarını gözetmemiz gerekir."

XS
SM
MD
LG