Erişilebilirlik

'İran, Şii Militanları Irak'ta Eğitmeye Başladı'


Üst düzey bir Amerikalı komutan Irak’ın iç bölgelerinde faaliyet gösteren İran özel kuvvetlerinin Amerikan ve Irak ordusuna saldırmak üzere Şii militanlara eğitim verdiğini bildirdi.

Tümgeneral Rick Lynch bir süredir İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs birliklerinden 50 kişinin sınırdan Irak’a geçtiği ve Şii militanlara havan topu ve roket eğitimi verdiği yönünde istihbarat alındığını duyurdu.

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü, Amerikalı komutanın açıklamasını yalanladı. Amerika bir süredir Devrim Muhafızlarını, Iraklı militanları İran’a getirerek silah ve askeri eğitim vermekle suçluyordu. Amerikalı yetkililer, bir süre önce İran’ın resmi ordu birimi olan Devrim Muhafızları’nı, terör örgütleri listesine almayı düşündüklerini açıklamıştı.

Irak’ta şiddet olayları bugün de devam etti. Irak polisi, başkent Bağdat'ın doğu kesiminde Şiilerin oturduğu Ubeydi mahallesini hedef alan havan topu saldırısında 12 kişinin öldüğünü açıkladı. Bölgeye düşen havan mermileri 31 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Öte yandan Irak televizyonu, hükümette yeniden birlik sağlamak amacıyla siyasi liderlerin bir zirve gündemi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Başbakan Nuri el Maliki, Iraklı Sünni, Şii ve Kürt liderlere zirveye katılma çağrısında bulundu. Zirve tarihiyse henüz belirlenmedi.
XS
SM
MD
LG