Erişilebilirlik

16 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Irak’ta Yezidileri hedef alan ve en az 250 kişinin ölümüne neden olan saldırıların tam da ülkede istikrarın sağlanması yönünde olumlu gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk geldiğini yazıyor. Ancak gazete, Irak’ta siyasi bir uzlaşma sağlanmadan alınan askeri önlemlerin yetersiz kalacağının da altını çiziyor:

"Irak başbakanı Nuri el Maliki, saldırıların mezhep çatışmalarını körüklemek ve Irak’ın ulusal birliğini parçalamak isteyen terörist güçler tarafından yapıldığını söyledi. Elbette bu doğru bir tespit. Ama, parçalanacak bir ulusal birlikten bahsetmek de pek mümkün değil. Maliki, hükümetten ayrılan kesimleri yeniden koalisyon içine çekme çabalarının tam da ortasında yer alan birisi. Salı günü gerçekleşen saldırılar, bu görüşmelerde yer alan bütün tarafları daha hızlı hareket etmeye zorlamalıdır. Ancak yakın geçmişte yaşananlar, iyimser olmamızı engelliyor."

Boston Globe ise Yezidileri hedef alan saldırıdan hareketle, Irak’taki etnik ve dini grupların birbirlerine karşı hoşgörüden uzak bir yaklaşım içinde olduğunu belirtiyor. Gazete, Irak’ta iktidarın ve petrolün ele geçirilmesi için süren mücadelesinin yanı sıra, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan etnik ve dini çatışmaların da yeniden hortladığı yorumunda bulunuyor:

"Bu tespitte bulunmak, Iraklıların barış içinde yaşayabileceği umudundan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Ancak Amerikalı politikacıların da yaşananlardan çıkartması gereken bir ders var: İşgalci bir güç, kırılgan bir toplumun idari yapısını ve güvenlik sistemini yok ettikten sonra, o toplumda çoğulcu bir demokrasi yeşermesini bekleyemez. Iraktaki farklı grupların da çıkartması gereken bir ders var: Eğer birlikte yaşamanın bir yolunu bulamazlarsa, birbirlerini öldürmeye devam edecekler."

New York Times Amerika’nın İran Devrim Muhafızlarını bir terör örgütü olarak tanımlama girişimini eleştiriyor. Gazete, Washington’un bu tür şovlar yapmak yerine, uluslararası toplumun desteğini de alarak Tahran’la kapsamlı müzakerelere başlaması gerektiğini savunuyor:

"İran Devrim Muhafızlarını bir terör örgütü olarak tanımlamak, Amerika’nın Muhafızların komutanlarına ve onlarla iş yapan firmalara karşı ekonomik yaptırım uygulamasını da otomatik olarak beraberinde getirecek. Ancak İran’ın Amerika’yla doğrudan ticareti çok az olduğu için bu yaptırımların etkisi de az olacaktır. Bu da gösteriyor ki Amerika Dışişleri Bakanlığının asıl hedefi Tahran değil, Bush yönetimi içindeki askeri müdahaleyi savunan şahinlerdir. Ancak böyle bir adım, daha kapsamlı ekonomik yaptırımlara karşı çıkan Avrupalı müttefikleri de Washington’dan uzaklaştıracaktır. Amerikalı yetkililer Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımların sonuçlarını ve bu yaptırımlar kalktıktan sonra sağlanan uzlaşmayı unutmamalıdır."

USA Today ise İran Devrim Muhafızlarının terör örgütü olarak tanımlanmasını Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı uygulanan kuşatma politikasına benzetiyor. Gazete, bu adımın uzun vadeli bir stratejinin parçası olarak işe yarayabileceği görüşünde:

"Bu karar, tıpkı El Kaide örneğinde olduğu gibi, Amerika’nın Avrupalı bankalara ve iş adamlarına İran’ı mali yönden sıkıştırmaları için baskı yapma imkanı sağlayabilir. Rusya ve Çin’in, İran’a yönelik yeni yaptırımları engellemesini önleyebilir. Ayrıca İran halkına kendilerinin değil , ülkeyi terörist gibi yönetenlerin hedef alındığı konusunda da bir mesaj verilmiş olacaktır."

XS
SM
MD
LG