Erişilebilirlik

Gül'den Anayasa'ya Bağlılık Vurgusu


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olduğunu resmen ilan etti. TBMM’ye adaylık başvurusunu sunduktan sonra basın toplantısı düzenleyen Gül, adaylıktan vazgeçmeyerek halka verdiği sözü tuttuğuna dikkat çekti.

Gül, mecliste düzenlediği basın toplantısında bir ilki de gerçekleştirerek, seçilmesi durumunda nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını anlattı. Adaylığının büyük kitleler ve meydanlar tarafından destek gördüğüne dikkat çeken Gül, AK Parti’lilerle gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra aday olmaya kararlı olduğunu bir kez daha gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda anayasaya bağlı hareket edeceğini dile getiren Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasa gereğince demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğuna dikkat çekti. Gül’ün, kendine hedef olarak kaynağını Mustafa Kemal Atatürk’ten alan muasır medeniyeti göstermesi dikkat çekti.

Eşi Hayrünnisa Gül türbanlı olduğu için cumhurbaşkanlığına seçilmesi durumunda ülkede ‘çatışma’ yaratacağı öne sürülen Abdullah Gül’ün, birlik ve beraberlik mesajları da dikkat çekti. “Bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım” diyen Gül, ülkede barış ve kardeşliğin gelişmesi için var gücüyle çalışacağını dile getirdi. Gül’ün, Türkiye’de laikliğin korunmasını da kendine temel vazife saydığını, insan haklarını yüceltmeye uğraşacağını ve tüm bunları yaparken de ‘tarafsız’ davranacağını anlatması dikkat çekti. Gül, herkesin kendisine güven duymasını isterken, “Kimse endişe etmesin, bu yüce makamın sorumluluğunu gayet iyi biliyorum” vurgusu yaptı.

22 Temmuz öncesinde AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olan ancak seçilemeyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hiçbir zaman adaylıktan vazgeçtiğini söylememişti. Gül’ün adaylığını TBMM başkanlığına Köksal Toptan’ı seçtirdikten sonra ayrıntısıyla değerlendiren AK Parti yönetimi, Gül’ün adaylığının sürmesinde karar kılmıştı. CHP’nin karşı çıkışına karşın MHP’nin meclisteki oylamalarda hazır bulunacak olmasıyla AK Parti, 11. cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül’ü kolayca seçtirme fırsatına sahip.

Cumhurbaşkanlığı için ilk oylama 20 Ağustos’ta ikinci oylama 24 Ağustos, üçüncü oylama da 28 Ağustos’ta yapılacak. Cumhurbaşkanlığı için son oylama, 1 Eylül’de. Ancak AK Parti’nin adayı Gül’ün en geç 28 Ağustos’taki üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Oylamaya Katılmayacak

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün randevu talebine yanıtsız bırakan CHP yönetimi, oylamaya katılmama kararı aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Gül’ün “milli görüş geleneğinden geldiğini, cumhurbaşkanı olmasını doğru bulmadıklarını” belirtti.

XS
SM
MD
LG