Erişilebilirlik

13 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post bazı Amerikalı subayların “Hıristiyan Elçiliği” adlı dini bir grup adına video hazırlamasının etik kurallara aykırı olduğu yönündeki bir rapora yer veriyor. Askerlik gibi emir-komuta zincirinin belirleyici olduğu bir kurumda, üst düzey subayların bir dini grubu açıkça desteklemesinin yanlış olduğunu vurgulayan gazete, videoda yer alan General Peter U. Sutton’un Türkiye’de görev yaptığına dikkati çekiyor:

"Bir Türk gazetesi, söz konusu video ile ilgili haberinde General Sutton’ı köktendinci radikal bir mezhebin üyesi olarak tanımladı. General Sutton, konuyu araştıran müfettişe verdiği ifadede bu haberin, Türk muhatapları arasında kaygı yarattığını ve kendisinden açıklama istediklerini söyledi. Bu olayda önemli olan, bir video yapmanın soruşturulması değildir. Hükümet görevlilerinin davranışlarının başka bir inanca sahip olan veya inançsız insanlar tarafından nasıl algılanacağının farkına varmalarıdır."

New York Times Amerika’nın Irak’tan çekilmeyi tartıştığı sırada, İngiltere’nin bu ülkedeki askerlerinin sayısını yıl sonunda beş bine indireceğini duyuruyor. Ancak gazete, Basra’da denetimin Iraklılara bırakılmasının ardından kente kargaşanın hakim olduğunu ve İngiliz askerlerine yönelik saldırıların daha da arttığını hatırlatıyor:

"Sünni isyancıların, mezhep çatışmalarının ve etnik temizliğin sürdüğü diğer bölgelerde Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması çok daha kötü sonuçlara neden olacaktır. İngilizlerin yaşadığı deneyim, kısmi bir çekilmenin gerçekçi bir çözüm olmadığını gösteriyor. Çok daha fazla sayıdaki Amerikan askerinin uzun bir süredir başaramadığı işi daha küçük bir gücün daha kısa bir sürede başarmasını beklemek aptallıktır. İngilizler bunu yapmaya çalıştılar ve bunun acı sonuçları açıkça ortada duruyor."

Washington Times Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinin Sudan’ın Darfur bölgesindeki katliamları önlemek amacıyla bölgeye bir barış gücü gönderilmesi kararını oybirliğiyle almasının önemli olduğu düşüncesinde. Ancak gazete, söz konusu tasarının Çin’i ikna etmek amacıyla ciddi biçimde yumuşatıldığının da altını çiziyor:

"Eğer Hartum, bütün barış gücünün Afrikalı askerlerden oluşmasında diretirse, Amerika, yeni yaptırımlar uygulama sözünü hayata geçirmelidir. Eğer Sudan devlet başkanı Ömer Beşir, lojistik gibi mazeretler öne sürerek barış gücünün konuşlanmasını önlemeye çalışırsa, Birleşmiş Milletler, bu tür engelleri aşmakta zorluk çekecektir. Sudan yönetimi bir kez daha işi yokuşa sürmeye kalkarsa, ek yaptırımların gündeme gelmesi gerekir."

Boston Globe Bush yönetiminin kaçak işçilere karşı sadece kolluk kuvvetlerine dayanan bir politika izlemesini eleştiriyor. Gazete, kaçak işçi çalıştıran işyerlerine düzenlenen baskınların, sorunu çözmek bir yana, daha da içinden çıkılmaz hale getireceğini savunuyor:

"Bu politikayla şirketler, kazançlarından olacak. Tüketici fiyatları artacak. Eyaletlerden ve işverenlerden şikayetler yağacak. Ama kolluk güçleri sadece görevlerini yaptıkları cevabını verecek. Bu sertlik politikası, kanunsuzluğun artmasından şikayetçi olan muhafazakar kesimleri memnun edebilir. Ancak daha adil ve akıllı bir çözüm için, Kongre, yeniden kapsamlı bir göçmenlik reformunu gündemine almalıdır."

XS
SM
MD
LG