Erişilebilirlik

'Rusların Füze Önerisi Benzersiz'


Amerika’nın Dışişleri eski bakanlarından Henry Kissinger, Washington Post gazetesinde yayınlanan yazısında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in füze savunma konusunda NATO-Rusya işbirliği önerisini “cesur bir girişim” olarak niteledi.

Kissinger, New York’ta, Amerika'nın Sesi muhabiri Suzanne Preston’un sorularını yanıtladı.

Vladimir Putin, İran’dan gelebilecek nükleer bir tehdide karşı, Rusya ve NATO savunma sistemlerini birleştirecek yeni bir füze savunma planı oluşturulmasını önermişti. Putin’in önerisi Türkiye ve Azerbeycan’a da füze savunma sistemi yerleştirilmesini içeriyordu.

Vietnam Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında ve Çin’le ilişkilerin düzeltildiği dönemde Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı olarak da görev yapan Kissinger, önerinin bugüne kadar benzeri olmadığına inanıyor.

Kissinger şöyle diyor: "Öneri özellikle bazı açılardan, Rusya, Amerika ve NATO’nun uyarı sistemlerinin ve bir bakıma füze savunma kapasitelerinin birbirine bağlanmasını öngörüyor ki, bu, İran’a karşı ciddi bir savunma oluşturur. Böylece konuların geçmiştekinden çok daha farklı bir şekilde ele alınması mümkün olur ve belki de ortak sorunlarla mücadelede başka alanlarda da yeni ihtimaller ortaya çıkmasını sağlar."

Henry Kissinger önerinin Amerikan çıkarlarını koruyacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini de belirtiyor. Kissinger buna rağmen Washington’la Moskova’nın İran tehdidine karşı yeteneklerini birleştirme imkanları konusunda görüşmelere başlaması gerektiğini savunuyor.

Kissinger global ekonomi, çevre koruma, iklim değişiklikleri ve "radikal cihada karşı mücadelenin" ortak işbirliği konuları olduğuna inanıyor.

Kissinger Amerika ve Rusya’nın birbirlerini güvenlik tehdidi olarak görmekten vazgeçmesinin de şart olduğunu vurguluyor ve nükleer silahlanma ve radikal İslam’ın derhal ele alınması gereken çok ciddi tehditler olduğuna dikkati çekiyor.

Amerika’nın eski dışişleri bakanlarından Kissinger, Rusya’yla yapılacak her Amerikan planının Çin’i de içine alması gerektiğini söylüyor ve Kore’nin nükleer silahsızlandırılmasında Amerika’nın Pekin’le işbirliği yaptığını hatırlatıyor.

Kissinger, "Benim için Çin uluslararası sistemin zorunlu ve ayrılmaz bir parçası. Rusya’yla ortak ne yapacaksak Çin’le de yapmaya hazır olmalıyız," diyor.

XS
SM
MD
LG