Erişilebilirlik

Bush ve Sarkozy, İran ve Irak'ı Görüştü


Başkan Bush, dün ailesinin Maine eyaletindeki yazlığında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi ağırladı.

George ve Laura Bush, Maine'e komşu New Hampshire eyaletinde yaz tatillerini geçiren Sarkozy’yle eşi Cecilia’yı Kennebunkport kentindeki yazlıklarına öğle yemeği için davet etmişti. Fransa Cumhurbaşkanının eşi, iki çocuğunun rahatsız olması nedeniyle yemeğe katılamadı.

Bush ve Sarkozy yaklaşık iki saat süren, resmi nitelik taşımayan görüşmede İran'ın uranyum zenginleştirme işlemlerinin durdurulması için Birleşmiş Milletler'de harcanan çabalar ve Irak'taki gelişmeleri ele aldı. Irak konusunda, Amerikan işgalinin başlamasından önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ele alınmakta olan bir karar tasarısı o zamanki Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından engellenmişti.

Başkan Bush ve Sarkozy görüşmeden sonra gazetecilere açıklamalar yaptı. Bush Fransa ile ABD arasında Irak konusunda geçmişte yaşanan görüş ayrılığının Lübnan ve Sudan gibi diğer konularda ilerlemeyi engellemediğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de Amerika'yı bir dost olarak tanımladı ve Amerika'nın dünyada özgürlüğü yayma çabasını hayranlıkla karşıladığını belirtti. Fransa'nın, diktatörlükler değil demokrasilerle dost olduğunu söyleyen Sarkozy, iki ülkenin her konuda anlaşamadığını ancak bir ailenin içinde bile anlaşmazlıklar olabileceğini ve ABD ile Fransa'nın hala aynı ailenin üyeleri olduğunu belirtti.

Başkan Bush, Sarkozy'nin Libya'da AIDS yaydıkları gerekçesiyle hapsedilmiş olan Bulgar sağlık personelinin serbest bırakılması için harcadığı çabayı takdirle karşıladığını söyledi. Bush Sarkozy'yi, samimiyeti ve ileri görüşlülüğü nedeniyle övdü.

Beyaz Saray yetkilileri, Bush-Sarkozy görüşmesini, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak niteliyor. Amerika’yla Fransa arasındaki ilişkiler Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac zamanında Irak savaşı ve iklim değişikliği gibi konularda çıkan anlaşmazlıklar yüzünden gerginleşmişti. Sarkozy Mayıs ayında cumhurbaşkanı seçildiği zaman Amerika’yla ilişkileri düzeltme sözü vermişti.

Nicholas Sarkozy Cuma günü tatilini yarıda keserek Paris eski Kardinali Jean-Marie Lustiger’in cenaze törenine katılmak üzere Fransa’ya gitti ancak daha sonra Bush’la yapacağı görüşme için Amerika’ya döndü.

XS
SM
MD
LG