Erişilebilirlik

İran Ekonomisi Yaptırımlardan Zarar Görüyor


İran Ekonomisi Yaptırımlardan Zarar Görüyor
İran Ekonomisi Yaptırımlardan Zarar Görüyor

<!-- IMAGE -->

İran Petrol Bakanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırımların İran’da enerji sektörüne yapılacak yatırımları engellediğini söyledi. Bakan” Yaptırımların bankalar için yarattığı sorunlar, bazı projelerin finansmanını zorlaştırdı” şeklinde konuştu.

Yaptırım kararı , İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasının öngördüğü uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmesi üzerine alındı. Buna ek olarak, Amerika Maliye Bakanlığı, yabancı hükümetleri ve banka yetkililerini İran hükümetinin uluslararası mali sistemi, terörizm ve nükleer programını finanse etmek için nasıl kullandığı konusunda sürekli uyarıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Tahran’ın izlediği politikaların İran ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileri konusunda şöyle konuştu:

"Elbette, İran’ın Irak’ta, bölgede ve dünyadaki eylemleriyle ilgili çıkan haberlerin hiçbiri Tahran için iyi bir reklam olmuyor. İran hükümetinin tepesinde kara bulut bulunduğu çok açık..Ve bu bulut giderek kararıyor. Ve sadece büyüyor..Bunun uluslararası mali sisteme etkileri var.İş dünyasına etkileri var. Hükümetler birşey yapmasa bile şirketler kendi kendilerine soruyor: 'Böyle bir hükümet ya da bazı devlet kuruluşlarıyla iş yapmamız, şöhretimize gölge düşürecekse bu hükümetle neden ilişkiye girelim?'”

Avrupa ve Japonya’da bazı bankalar, İran ile mali işlemleri yasaklama ya da kısıtlama kararı aldı. İran Devlet Petrol ve Gaz Şirketinin genel müdürü Ekber Torkan, acil ihtiyaç duyulan yatırımlar bulunmazsa İran’ın petrol üretim kapasitesinin her yıl yüzde 5 oranında azalacağını kabul ediyor.

Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Amerika ve diğer ülkelerin İran hükümetine açık mesaj gönderecek mali önlemler üzerinde çalışmaya devam edeceğini söyledi. Rice, bu mesajı” nükleer silah geliştirmeye çalışırsan uluslararası mali sistemden yararlanamazsın” olarak açıkladı.

Öte yandan Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya’nın 2006 Haziranında İran’a önerdiği teşvik paketi hala masada duruyor. Eğer Tahran, uranyum zenginleştirmeyi durdurur ve yükümlülüklerini yerine getirirse sivil nükleer enerji programıyla birlikte ulaşım, sağlık ve ticaret gibi diğer alanlarda da yardım alacak. Ve BM Güvenlik Konseyi yaptırımları kaldırılacak.

XS
SM
MD
LG