Erişilebilirlik

Silah Satışı Tartışmaları


Bush yönetimi, Kongre’den İsrail ve Mısır’a büyük miktarda silah satışını onaylamasını istemeye hazırlanıyor. Beyaz Saray Suudi Arabistan’la bazı Körfez ülkelerine de silah satma hazırlığı içinde. Kongre onaylarsa, Amerika 10 yıllık süre içinde İsrail’e 30, Mısır’a da 13 milyar dolarlık silah satacak.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre, silahlar, İran’ın bölgede giderek artan nüfuzunu dengelemeyi amaçlıyor. Ancak tansiyonun zaten gergin olduğu bölgede, silahlanma yarışını hızlandıracağı gerekçesiyle bazı çevreler Beyaz Saray’ın önerisine destek vermiyor.

Irak’ta savaş tüm şiddetiyle devam ederken, Amerika ve müttefikleri, bölgeye milyarlarca dolar tutarında silahın sevkini sağlayacak anlaşma üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalardan sonuç çıkarsa Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan gelişmiş yeni silahlar alacak. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü uzmanlarından Patrick Clawson, bu şekilde artan İran tehdidine karşı denge sağlanmış olacağını söylüyor:

"İranlılar, son altı aydır, hiç kimse onları durduramazmış gibi davranıyor. Amerika ve Ortadoğu’daki müttefikleri ise İran’a bu görüşünün doğru olmadığını göstermeye çalışıyor."

Yönetimin planına karşı çıkanlar da var. Bu çevreler, zaten tehlikeli bir bölge olan Ortadoğu’da silahlanma yarışının hızlanacağını, İsrail’le Arap ülkeleri arasındaki hassas dengenin bozulacağını söylüyor.Temsilciler Meclisi Demokrat New York milletvekili Anthony Weiner, bu nedenlerle satışı engellemeye çalışıyor. Weiner, silah satışının direnişçilerin Irak’a sızmasını engellemek için yeterli çabayı göstermeyen Suudi Arabistan’ı ödüllendirmek anlamına geleceğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

"Amerika’nın böyle bir ülkeyi 20 milyon dolarlık silahla ödüllendirmesi akıl alır bir durum değil. Kongre bu tür bir saçmalığa izin vermeyecektir."

Ancak Beyaz Saray yetkilileri, Suudi Arabistan’ı, Irak’taki olaylardan sorumlu tutmaya yetecek kanıt bulunmadığını söylüyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de silah satışının Amerika’nın müttefiklerine olan taahhütlerinin bir parçası olduğunu belirtiyor ve"Amerika, bu şekilde, kendisiyle uzun süre istikrarlı bir askeri ve güvenlik işbirliğine giren ülkelere, İran ve Suriye gibi potansiyel tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarında yanlarında olduğunu göstermek istiyor," diyor.

Amerika, Ortadoğu’da artan askeri tehditle ilgili kaygıları gidermek amacıyla, mevcut askeri üstünlüğünü koruması için silahların önemli bir bölümünü İsrail’e satmayı planlıyor.

XS
SM
MD
LG