Erişilebilirlik

Güney Asya'da Sel Felaketi


Hindistan, Bangladeş ve Nepal’de mevsimlik Muson yağmurlarının yolaçtığı seller 20 milyon kişiyi etkiledi.

Seller yüzünden üç ülkede toplam 1000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Hindistan Bangladeş ve Nepal hükümetleri ve yardım kuruluşları şiddetli yağmurların devam etmesi yüzünden yardım çalışmalarında zorlanıyor.

Bölgesel Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu yetkilisi Devendra Tak, durumun çok kötü olduğunu söyledi. Tak, bölgede boğulma, yılan sokmasından zehirlenme, evlerin enkazı altında kalma yüzünden ölüm vakalarının hızla arttığını bildirdi. Yetkili, salgın hastalık tehlikesinin de kaygı yarattığını söyledi.

Hindistan’ın Assam, Bihar ve Uttar Pradeş eyaletlerinde haftalardır süren Muson yağmurları büyük hasara yolaçtı. Nehirlerin taşması yüzünden yollar, köprüler ve demiryolları sel sularıyla sürüklendi.

Askeri birlikler mahsur kalan köylere ulaşmaya çalışıyor. Bangladeş’in de yarısı sular altında kaldı. Nepal’de toprak kaymaları ve sel yüzünden onbinlerce kişi evlerini terketmek zorunda kalıp başka bölgelere sığındı. Felaketzedeler için kamplar kuruldu, halka temiz içme suyu ve yiyecek dağıtılıyor. Sel ekili alanları da mahvetti. Çiftçilerin ekim yapma imkanı da kalmadı. Bölgede yoksulluğun daha da ciddi bir sorun olarak ortaya çıkmasından korkuluyor.

Güney Asya’da Muson yağmurları Temmuz ve Eylül ayları arasında etkili oluyor. Bu yıl yağışların her zamankinden fazla olduğu bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG