Erişilebilirlik

3 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, Yahudi haklarını korumayı amaçlayan Karalama Karşıtı Birlik adlı örgütün, Ermeni soykırımı iddialarına destek vermemesini eleştiriyor. Ermeni soykırımının Yahudi soykırımına zemin hazırladığını iddia eden gazete, Amerika’daki bu en güçlü Yahudi kuruluşunun tavrını İsrail ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilere bağlıyor:

"Hitler’in yaptıklarının Ermeni soykırımından esinlendiğine ilişkin bazı kanıtlardan söz etmek mümkün. Ancak bu gerçek, Ermeni soykırımının abartıldığını savunanlar tarafından göz ardı ediliyor. Yine de tarihi gerçeklerin açıkça kabul edilmesi gerekiyor. Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşananlar, çağımızdaki soykırımların önlenip önlenmeyeceği konusunda ilk büyük sınavı oluşturuyor. Ancak geçmişte yaşanan vahşetin reddedilmesi, bugünkü zalimlerin de tıpkı Osmanlı İmparatorluğunda olduğu gibi, kendilerini kurtarabileceklerini düşünmesine sebep olacaktır"

New York Times da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Darfur’a 26 bin kişilik bir barış gücü gönderme kararını geç kalınmış ancak olumlu bir adım olarak yorumluyor. Gazete, Darfur sorununun çözümü için kapsamlı bir siyasi ve ekonomik yaklaşımın da şart olduğunu vurguluyor:

"Sivil toplum örgütleri tarafından başlatılan ve daha sonra Başkan Bush’un ve son dönemde Çin ile Arap Birliği’nin de katıldığı kampanyanın oluşturduğu baskı, nihayet Hartum’da da hissediliyor. Sudan devlet başkanı Ömer Hasan el Beşir, Hartum’da insanlar öldürülürken ve sağ kurtulanlar açlığa terk edilirken bölgenin petrol kaynaklarını sömürmeye devam edemeyeceğini anlayıncaya kadar, bu baskı sürdürülmelidir. Elbette ki ilk görev, Darfur’daki katliamı durdurmaktır. Ancak Darfur’un kurtulması için bu yeterli değildir."

Christian Science Monitor kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar’ın liderliğindeki Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın yaratılış teorisini destekleyen faaliyetlerine dikkat çekiyor. Yigal Schleifer’ın haberinde, vakfın evrim teorisini çürütmek amacıyla yayınladığı kitabın 59 dilde basıldığı ve 80 ülkede dağıtıldığı kaydediliyor:

"Oktar’ın yaratılış anlayışı sadece dinsel değil, siyasi mesajlar da içeriyor. Başta terörizm ve faşizm olmak üzere bütün kötülükleri Darvin’in evrim teorisiyle ilişkilendiriyor. Yayınladığı kitaplar da Türkiye’de etkili oluyor. Science dergisinin 34 ülkede yaptığı araştırmaya göre, Türkiye, Amerika’dan sonra evrim teorisini en az kabul gördüğü ülke konumunda. Ancak yaratılış teorisini savunan Hristiyan örgütlerle birlikte Bilimsel Araştırmalar Vakfının da Avrupa’da yürüttüğü çalışmalar, Avrupa Konseyi’nin harekete geçmesine neden oldu. Konsey, bu çabaların eğitime verdiği zarara dikkat çeken bir rapor yayınladı"

Washington Post bugün Kongrede görüşülmeye başlayacak olan enerji yasa tasarısının aceleye getirildiği görüşünde. Tasarının olumlu maddeler içerdiğini kabul eden gazete, bununla birlikte önemli eksiklerin de bulunduğunu savunuyor ve bu eksiklerin giderilmesini istiyor:

"Elbette ki hiçbir adım atılmamasındansa, bazı olumlu adımlar atılması daha iyidir. Ancak tasarı, Amerika’nın küresel ısınmayı yavaşlatması konusunda hiçbir düzenleme getirmiyor. Bunun için, Kongrenin yaz tatilinin bitmesini beklemek gerekecek. Eylül ayında karbon emisyonu vergisi konması ve karbon gazlarının atmosfere salınımını önleyecek çeşitli tasarılar gündeme gelecek. O zamana kadar Kongrenin iklim değişikliği ve enerjide dışa bağımlılık konusunda atacağı her adım, aslında çok daha acil ve büyük bir sorunun çözümünden kaçmak anlamına gelecektir"

XS
SM
MD
LG