Erişilebilirlik

İsviçre'de Yaşarken Milletvekili Seçildi


Yurtdışında yaşayan Türkler arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girebilen tek isim, Fazilet Dağcı Çığlık. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Erzurum milletvekili seçilen Çığlık, Avrupa’nın en müreffeh ülkesi olarak tanımlanan İsviçre’den şimdi dört yaşındaki çocuğu ve eşiyle Ankara’ya taşınmanın hazırlıklarını yapıyor.

Erzurum Alaca köyü doğumlu olan Çığlık, ailesi ile birlikte üç yaşında İsviçre’ye göç etmiş. Çocukluğunu ve gençliğini İsviçre’de geçiren Çığlık, Zürih Havalimanı Stratejik Bilgi İşlem Merkezi'nde bilgisayar mühendisi olarak çalıştığı sırada, AKP’nin Avrupa’daki örgütü Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nde aktif çalışmalara başlamış.

Türkiye’de siyasete atılması ise erken genel seçimler öncesine rastlıyor. Milletvekilliği adaylığı AKP Erzurum teşkilatında ilk başta sıcak karşılanmayan Fazilet Dağcı Çığlık buna rağmen partilileri ve seçmenleri ikna etmeyi başarmış. Çığlık milletvekili olarak doğduğu kentin tanıtımı için çaba sarf edeceğini belirtiyor:

"2011’de Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları var. Bu çerçevede görev verilirse, elimden geleni yapmaya hazırım. Bir de Palandöken Kış Kompleksi var, onu da tanıtmak da hedeflerim arasında."

30 yılı aşkın bir süre yurtdışında yaşamanın beraberinde getirdiği birikimleri değerlendirmek ve Avrupalı Türkler’in sesi olmak istediğini söyleyen Çığlık, yurt dışında yaşayan Türklerin sorunlarını iyi bildiğini belirtiyor:

"Avrupa’daki Türklerin sorunlarını biliyorum, onun içinden gelmiş bir insanım. Hükümetimizin hazırlayacağı program dahilinde, bu sorunlara eğileceğiz. Dış Türklerle ilgili bir proje olduğunda, onun içinde yer almak isterim. Avrupa’daki Türkler’in sorunlarının çözülmesi için çaba göstereceğim."

Yurtdışında yaşayan Türkler, seçimler öncesinde, bulundukları ülkelerde oy kullanma taleplerini çeşitli mercilere iletmişler, ancak bu başvurular sonuçsuz kalmıştı. Çığlık, bundan sonraki seçimlerde bu durumu değiştirmek istiyor:

"Sınır kapılarında, havalimanlarında oy kullanmak, tabii ki, büyük bir gelişme. Ancak, bulunduğumuz ülkede bunu yapmak çok önemli. Böyle bir gelişme olması için çaba sarf edeceğim. Bir dahaki seçimlerde, neden Türk vatandaşları oldukları yerde oy kullanmasınlar, vatandaşlık hakkını kullanmasınlar?"

Fazilet Dağcı Çığlık’ın bir özelliği de, çok partili dönemde, Erzurum’dan seçilen ilk kadın milletvekili olması. Çığlık, mecliste kadınların sorunlarıyla da ilgileneceğini kaydediyor:

"Tabii ki, bu özel bir durum. Vatandaşlarımız tarafından çok güzel olarak karşılandı. Kadınlar muhatap alabilecekleri birini buldular. Kendilerine yakın buldular. Bu yönde, kadınlarımıza yönelik, Erzurum’da özellikle meslek kurslarını ileri götürmek, bu kurslarla kalmayıp, onlara istihdam imkanı sağlamak için, yaptıklarını satabilmeleri için çalışmalarda bulunacağım."

Kendisini 'milliyetçi-muhafazakar’ olarak tanımlayan Fazilet Dağcı Çığlık’ın bir özelliği İsviçre’de yetişmesine rağmen Erzurum şivesini konuşabilmesi. Çiçeği burnundaki milletvekili bu özelliği ile Erzurumluları daha inandırıcı bir şekilde temsil edebileceğini belirtiyor.



XS
SM
MD
LG