Erişilebilirlik

'Pakistan'da İzinsiz Operasyon Düzenlenebilir'


Amerika’da Demokrat Parti’nin başkan adayı olmak için yarışan Senatör Barack Obama, teröristlerle savaşmak için İslamabat hükümetinin izni olmadan, Pakistan’a asker gönderebileceğini söyledi.

Senatör Barak Obama Washington’da dün yaptığı konuşmada, gelecek yıl Kasım ayında Başkan seçilmesi halinde terörle nasıl bir savaş izleyeceğini anlattı. Obama Irak’taki savaşın, Başkan Bush’u terörle mücadele politikasından saptırdığını öne sürdü. Senatör Obama, Pakistan hükümeti izin vermese de, el Kaide ve Taleban’la savaşmak için bu ülkeye asker gönderebileceğini kaydetti.

Obama, “Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in ülkesinde iç sorunlarla karşı karşıya olduğunu, bununla birlikte 3 bin Amerikalıyı öldüren teröristlerin Pakistan dağlarında saklandığını” vurguladı. Obama, yeni saldırılar planlayan teröristlerle ilgili bir istihbarat alındığında, Müşerref’in harekete geçmemesi halinde Amerika’nın gerekeni yapacağını söyledi.

Barak Obama ayrıca, Irak’tan asker çekmenin başkan olarak ilk önceliği olacağını belirtti. Obama, Başkan Bush’un terörle mücadele politikasında hedefini şaşırdığını ve Irak’a fazla odaklanarak Amerika’yı bir iç savaşın içine attığını savundu. Bununla birlikte, Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Amerika’nın teröristlerle savaşta, Pervez Müşerref’le işbirliğine devam edeceğini bildirdi.

Tony Snow, Pakistan’ın egemenliğine saygı duyan bir yaklaşımı benimsediklerini ve bu yaklaşımın, yerel hükümetle işbirliği içinde çalışmayı öngördüğünü söyledi. Başkanlık yarışında, Barack Obama ve Senatör Hilary Clinton arasındaki kıyasıya mücadele, diğer altı Demokrat adayın kampanyalarını gölgede bırakıyor. Bunlar arasında Delaware Senatörü Joe Biden da var:

Biden, Demokrat Parti’de kimsenin son kararını vermediğini, kampanyaların sonunda seçmenlerin toplanan paraya değil, ortadaki fikirlere oy vereceğini belirtti. Ancak son kamuoyu yoklamalarına göre Hillary Clinton arayı açıyor. The Wall Street Journal gazetesi ve NBC televizyonunun Demokrat Partili seçmenler arasında ortaklaşa yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, Clinton yüzde 43, Obama yüzde 22 ve Kuzey Carolina Senatörü John Edwards yüzde 13 desteğe sahip bulunuyor. Ancak New Hampshire ve Güney Carolina gibi yerlerde yapılan yeni kamuoyu araştırmaları Obama’nın Clinton ile arayı kapatmakta olduğunu gösteriyor.

XS
SM
MD
LG