Erişilebilirlik

Almanya'da İşsizlik Azalıyor


Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya’da son yılların en önemli sorunlarından birini oluşturan işsizler ordusu eriyor. İşsiz sayısının yıllardır ilk kez dört milyon sınırının altına düşmesine paralel olarak ülkenin dış ticaretinde de yeni rekorlar kırılıyor.

Almanya'da Temmuz 2005'te işsizlik, İkinci Dünya Savaşı sonrasının en yüksek düzeyine çıkmış ve işsizlerin sayısı beş milyonu geçmişti. O zamanlar son haftalarını yaşıyan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Gerhard Schröder hükümeti bu gelişmenin sorumlusu olarak gösterilmiş, alınan tüm önlemlerin fayda getirmemesi Sosyal Demokratlar ve Yeşiller Partisi’nin oluşturduğu koalisyonun 2005 sonbaharındaki seçimleri kaybetmesinin nedenlerinden biri olmuştu.

Ancak şu anda işbaşında bulunan ve sağcı Birlik Partileri ile SPD’nin oluşturduğu Büyük Koalisyonun ülkeye getirdiği olumlu rüzgar ve dünyadaki genel konjonktürel gelişmeler sonucunda yaşanan ekonomik canlılık Almanya’da işsiz sayısını azaltmaya başladı.

İşşiz sayısı iki yıl içinde toplam neredeyse 1,5 milyon azaldı, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin işsizler ordusunda geçen yılın Temmuz ayına kıyasla 700 bin kişilik azalma tespit edildi. Almanya'da işsiz sayısının 3 milyon 600 bine indiğı açıklandı.

Son rakamlara göre Almanya’da işsizlik son 8 yıldır en düşük seviyede. Federal İstihdam Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Frank-Jürgen Weise, Alman ekonomisindeki olumlu gelişmenin sosyal sigorta zorunluluğu bulunan iş sahalarına yenilerinin eklenmesini sağladığını söyledi.

Ekonomistler ise ihracat mallarındaki artışa paralel yurtiçi harcamaların da yükseldiğini ve genelde AB ülkelerinde gözlenen ekonomik canlanma ortamında, Almanya'da işe almaların arttığını söylüyor.

Hükümet özellikle ülkedeki Türkleri etkileyen uzun zamanlı işsizlik sorununa karşı da yeni bir kampanya başlatmayı planlıyor. Bu arada ülkede nitelikli eleman sayısı açığının 50 bini bulduğuna da dikkat çekiliyor.

XS
SM
MD
LG