Erişilebilirlik

'Gül Israr Ederse Kriz Doğabilir'


Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği Danışmanı Soli Özel, Washington’da Türkiye’de yapılan seçimleri değerlendirdi.

Brookings Enstitüsü’nde konuşan Özel, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin öncelikli konularının Avrupa Birliği ve Amerika’yla ilişkilerin düzeltilmesi olması gerektiğini söyledi. Soli Özel, Avrupa Birliği adaylık sürecine devam etmenin AKP için tek çıkar yol olduğunu belirtti.

AKP’nin zorunlu iç ve dış politika önceliklerini sıralayan Özel, Türk anayasasının değiştirilmesine de öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. AKP’nin Ortadoğu’yla yakınlaştığı görüşüne katılmadığını da söyleyen Özel, iktidar partisinin Ortadoğu’yla mevcut ilişkilerinin bölgedeki ortamdan kaynaklandığına inandığını kaydetti.

Türkiye’nin Amerika’yla ilişkilerini yeniden iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Özel, Washington’un PKK’ya karşı yapacağı bir atılımın bunda büyük rolü olacağını söyledi. Washington Post gazetesinde çıkan Robert Novak imzalı haberi eleştiren Özel, Novak’ın olası bir operasyon olacağını belirtmesinin operasyona olumsuz etki yapacağını savundu.

Özel, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrar etmesi ve seçilmesinin Türkiye’de bir kriz ortamı doğuracağını düşündüğünü ancak ordunun doğrudan müdahale etmesini beklemediğini belirtti.

Soli Özel, Türkiye’de seçmenin ekonomik bir kriz istemediği ve AKP’nin ekonomik performansından memnun olduğu için oylarını bu parti lehine kullandığı yorumunda bulundu. Özel, Türk halkının en çok bir ekonomik krizden korktuğuna işaret ederek halkın AK Parti yönetiminden ekonominin daha da iyiye gitmesini beklediğini söyledi.

Bir diğer etkenin de AKP yönetiminin dışarıya açık ve dünyayla entegre olmuş bir Türkiye vadetmesi olduğunu belirten Özel, partinin laik kesimden de oy almayı başardığını belirterek, bunun nedeninin ordu baskısı altında yaşamak istemeyen laik kesimin AKP’yi CHP’ye tercih etmesi olarak açıkladı.

XS
SM
MD
LG