Erişilebilirlik

Rice ve Gates'in Orta Doğu Görüşmeleri


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Mısır’da Amerika'nın müttefiki olan Arap ülkelerinin yetkilileriyle güvenlik konularını görüştü.

İki bakan, Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh tatil kasabasında Mısır, Ürdün ve altı ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nin üst düzey yetkilileriyle biraraya geldi.

Görüşmelerde, Arap ülkelerine Amerika’nın bölgeye olan taahütlerinin devam ettiği yolunda güvence verilirken Irak hükümetine desteğin arttırılması istendi. Görüşmelerde İsrail-Filistin uyuşmazlığı konusunda bu yıl sonunda uluslararası bir konferans toplanması önerisi de ele alındı.

Rice ve Gates, Mısır’dan sonra Suudi Arabistan’a gidecek. Rice, dün Washington’dan ayrılırken yaptığı açıklamada, Arap ülkelerine askeri yardımın milyarlarca dolar arttırılmasını savundu.

Yeni plan çerçevesinde, İsrail’e 30, Mısır’a ise 13 milyar Dolarlık askeri yardım yapılacak. Ayrıca, Suudi Arabistan’a da, 20 milyar Dolar tutarında modern askeri araç ve gereç satılacak. İsrail ve Mısır’a askeri yardım programlarının 10 yıl süreli olacağını belirten Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle de yeni güvenlik anlaşmaları yapılacağını söyledi.

Rice, Amerika’nın askeri yardımlarla İran, Suriye, el-Kaide ve Hizbullah’a karşı bölgedeki ılımlı ülkeleri güçlendirmeyi amaçladığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG