Erişilebilirlik

Türkiye ve ABD'den Ortak Operasyon İddiası


Amerika'da yayımlanan Washintgon Post gazetesinde Robert Novak imzasıyla yeralan makalede, Bush yönetimi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) PKK'ya karşı gizli bir operasyon planladığı öne sürüldü. Amerikalı yetkililerin ne doğrulayıp ne de yalanladığı makaleye, Ankara 'temkinli' yaklaşmayı tercih etti.

Yorumları Amerika'nın çeşitli gazetelerinde yayınlanan Robert Novak, Türkiye ile Amerika’nın üzerinde çalıştığı plan hakkında Amerika Savunma Bakanlığı'nın önde gelen isimlerinden Bakan Yardımcısı Eric Edelman'ın kongre üyelerine genel bir brifing verdiğini dile getirdi. Novak'a göre Edelman, brifinginde Türkiye ile Amerika'nın yaptıkları plan dahilinde PKK'nın elebaşlarının devre dışı bırakılması konusunda anlaştığını anlattı. Novak, kongre üyelerinin brifinge çok şaşırdığını ve Edelman'a operasyonun risk boyutunu sorduğunu yazdı. Amerika'nın Ankara eski büyükelçisi olan Edelman'ın, operasyonun başarısından emin olduğunu ve Amerikan'ın rolünün gizli tutulabileceğini kongre üyelerine anlattığı bilgisi de Novak'ın yazısında dikkat çekti.

Novak, makalesinde Türkiye-Irak sınırına yakın bölgede yaklaşık 250 bin Türk askeri bulunduğunu anlatırken, Bush yönetiminin PKK elebaşlarının yakalanarak serbest bırakılmasını Türk ordusunun Irak'a girmesinin önüne geçmek için sağlayacağını öne sürdü.

Novak'ın makalesiyle ilgili gazetecilerin sorularıyla karşılaşan Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathryn Schalow, makaleye ilişkin doğrudan değerlendirme yapmasının sözkonusu olmadığını dile getirdi. Schalow, Amerika'nın PKK'yı terörist bir örgüt olarak ilan ettiğini ve PKK'ya karşı mücadelede Türk hükümetiyle birlikte hareket ettiğini hatırlattı. Schalow, PKK'ya karşı yürütülen mücadelede Irak yönetiminin de devrede olduğunu dile getirdi.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matthew Bryza geçen hafta Washington'da düzenlenen ve 22 Temmuz seçiminin değerlendirildiği bir toplantı sırasında konuşurken, Amerika'nın, PKK'yla mücadele konusunda "önümüzdeki haftalar içinde belli adımlar atacağını" söylemişti. Bu adımların niteliğini açıklamasının mümkün olmadığını kaydeden Bryza, "Önümüzdeki haftalar ya da aylar içinde bu adımların ne olduğu açıkça görülecek" diye konuşmuştu.

"Türkiye'nin Beklentilerini Dile Getiriyor"

Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Novak'ın makalesinin "Türkiye'nin beklentilerini dile getirir" nitelikte olduğunu ancak makalede sözüedilen planla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getirdiler. Bakanlık yetkilileri, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin önümüzdeki hafta Ankara'ya yapacağı ziyarete dikkat çekerken, Ankara'nın PKK ile mücadelede tüm diplomatik kanalları zorladığını ve bu ziyaretin de böyle değerlendirilmesini istediklerini ifade ettiler.

Türkiye ile Washington arasında Kuzey Irak’a operasyon tartışmaları Türkiye’de 22 Temmuz seçiminden önce başlamış ancak bugüne kadar herhangi bir sonuç çıkmamıştı. Türkiye’de Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt askeri operasyon konusunda hükümetten direktif beklediklerini 12 Nisan’da açıklamış ancak Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekibi operasyona temkinli yaklaşımları ile dikkat çekmişti.

Savunma Bakanlığı'ndan Açıklama

Amerika Savunma Bakanlığı, PKK ile mücadelede Irak ve Türk hükümetleriyle yakın işbirliği içinde olduğunu açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Bryan Whitman, Amerika’nın PKK’yı ciddi bir sorun olarak gördüğünü söyledi. Sözcü, bu açıklamayı Novak'ın PKK militanlarına karşı Türkiye’yle ABD'nin birlikte gizli operasyon yapmaya hazırlandığı şeklindeki makalesi üzerine yaptı.

XS
SM
MD
LG