Erişilebilirlik

30 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post yazarı Robert Novak, üst düzey Türk ve Amerikalı yetkililerin PKK’ya karşı bir gizli ortak askeri operasyon üzerinde çalıştıklarını öne sürüyor. Operasyon planlarının bazı Kongre üyelerine gizli brifing verilerek sunulduğunu da kaydeden yazar, Başkan Bush’un böyle bir operasyona “evet” diyerek büyük bir riske girdiğini savunuyor:

"Türkiye’nin ciddi bir sınır ötesi operasyon düzenlemesi, Amerika’nın Irak’taki en yakın müttefiki olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı askerlerin de PKK’yla birlikte hareket etmesine yol açacaktır. Washington, istenmeyen bir cephe açıldığında ve iki müttefiki birbiri ile savaşmaya başladığında ne yapacak? Sürpriz cevap, Amerika’nın eski Türkiye büyükelçisi Eric Edelman’dan geldi. Edelman, Kongre üyelerine verdiği gizli brifingde, Amerikan özel kuvvetlerinin, PKK’yı etkisiz hale getirme konusunda Türkiye’ye yardım edeceğini söyledi. Bu plan, Başkan Bush’un yaşadığı acı tecrübelerin, onu zor kullanarak maceralara atılmaktan vazgeçirmeye yetmediğini gösteriyor."

Christian Science Monitor Amerika’nın Pakistan’da üslenen El Kaide militanlarına karşı askeri bir operasyona girişmesini riskli buluyor. Gazete, Pakistan’da demokrasiye dönüşü desteklemenin El Kaide ile mücadelede en doğru yol olacağını yazıyor:

"Eğer Amerika, Pakistan’da Amerikan karşıtlarının işbaşına gelmesini istemiyorsa, önleyici bir saldırı konusunda çok iyi düşünmelidir. Eğer Müşerref, askeri görevinden ayrılır ve sivil bir cumhurbaşkanı olursa, hassas bir siyasi dengenin kurulması gerekir. Amerika, ekonomik ve ticari yardımlarla, bu dengenin kurulmasında yardımcı olabilir. Başkan Bush, El Kaide ile mücadelede asıl savaş alanının Irak olduğunu söylese de, önümüzdeki günlerde Pakistan’a daha fazla odaklanması gerekecektir. Ve bu savaşın kazanılmasında kurşunlar kadar seçim sandıkları da önemlidir."

Los Angeles Times, Başkan Bush’un El Kaide ile Irak Savaşı arasında kurduğu bağlantıya itiraz ediyor. Irak’taki sorunların büyük bir kısmının El Kaide ile bağlantılı olmadığını belirten gazete, Bush’un bu yaklaşımının terörle mücadeleye de zarar verdiği yorumunda bulunuyor:

"Başkan Bush’un asıl cevaplaması gereken sorular şunlardır: El Kaide’nin öldürülen liderleri yerine, yeni liderler yetiştirmesini nasıl önleyebiliriz? Yeni militanlar devşirmesini nasıl engelleyebiliriz? Irak’ta, Filistin’de veya İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında kendileriyle birlikte masum insanları da öldürmenin İslam’a bir faydası olmadığı konusunda fanatik gençleri kim ikna edecek? Fanatik İslam anlayışının yayılmasını önlemek için ekonomik, sosyal ve dini alanlarda ne tür adımlar atılması gerekir? Herhangi bir Amerikan başkanı, bu sorulara anlamlı bir cevap vermedikçe, teröre karşı küresel bir savaştan bahsetmemiz mümkün değildir."

Boston Globe Göçmenlik Reformu’nun Kongre’de kabul edilmediğini hatırlatıyor, ancak yaşanan tartışmalar sonucunda vatandaşlık başvurusunda bulunan göçmenlerin sayısında önemli bir artış olduğunu vurguluyor. Gazete, vatandaşlık hakkı kazanan göçmenlerin, seçimlerde de ağırlıklarını hissettireceği görüşüne yer veriyor:

"Yeni vatandaşların oy hakkını savunmak ve desteklemek hayati bir önem taşıyor. Her oy, büyük bir değere sahip. Bir değişimi sağlamanın en sağlıklı yolu hala oy hakkının kullanılmasından geçiyor. Yeni vatandaşların seçme ve seçilme hakkı da bu nedenle büyük bir titizlikle savunulmalıdır."

XS
SM
MD
LG