Erişilebilirlik

ABD Suudilere Yeni Silahlar Satacak


Amerikalı yetkililer, Bush yönetiminin, Suudi Arabistan ve Basra Körfezi'ndeki diğer Arap ülkelerine, İran'ın bölgede artan nüfuzuna karşı koyabilmeleri için büyük miktarda silah satmaya hazırlandığını söylüyor.

Yönetime bağlı yetkililere göre en az 20 milyar Dolarlık silah satış paketi, uydu güdümlü bombalar dahil olmak üzere modern silah sistemlerini kapsayacak. Ayrıca Suudi Arabistan'ın elindeki savaş uçaklarının uzun menzilli saldırılar düzenleme yeteneği arttırılacak, Suudi donanmasına çok sayıda gemi sağlanacak.

Bush yönetiminin, İsrail için de 30 milyar Dolarlık ve 10 yıl süreli yeni bir yardım paketi önermeye hazırlandığı, ayrıca Mısır'a 10 yıl içinde 13 milyar Dolarlık yardım yapmayı önereceği bildiriliyor.

Yetkililer, Washington'un Orta Doğu'daki müttefik ülkelerle İran'a karşı ittifak ilişkilerini güçlendirmek istediğini söylüyor. Amerika, İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor.

İsrail, Suudi Arabistan ve diğer Körfez Arap ülkeleri için öngören silah satışına itirazı olmadığını açıkladı. İsrail genellikle bu ülkelere Amerika tarafından silah satılmasına itiraz ediyordu. Başbakan Ehud Olmert, İran'ın tehdidi karşısında bu ülkeleri güçlendirme gereğini anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Bush yönetiminin önerisi, İsrail'e yapılan Amerikan yardımının önümüzdeki 10 yıl için yılda yüzde 25 oranında arttırılması anlamına geliyor. İsrail şu anda ABD'den yılda 2 milyar 400 milyon Dolar yardım alırken bu miktarın 3 milyar Dolara çıkarılması bekleniyor.

Silah satış önerisinin bu hafta Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in Suudi Arabistan ve Mısır'a yapmaya hazırlandıkları ziyaretten önce açıklanması bekleniyor. İki bakanın, Irak'a komşu olan Sünni Arap ülkeleri Irak hükümetini ve ülkedeki ılımlı güçleri açıkça desteklemeye çağırmaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG