Erişilebilirlik

Amerika'ya Gelen Turist Sayısı Azalıyor


Amerikalı turizmciler son yıllarda yabancı ülkelerden gelen turist sayısının azalmasından kaygı duyuyor. Bu konuda lobi faaliyetleri yürüten bir grup, 11 Eylül’den bu yana Amerika’ya gelen yabancı turist sayısında 60 milyondan fazla düşüş olduğunu bildirdi.

Florida’nın Orlando kenti en fazla turist çeken yerlerin başında geliyor. Yerel turizm bürosuna göre Orlando her yıl 50 milyondan fazla turist çekiyor. En az 3 buçuk milyon yabancı turist de Disney World ve diğer eğlence parklarını ziyaret ediyor. Orlando’ya yabancı turistlerin yarısından fazlası Avrupa’dan, yüzde 24’ü Kanada’dan, geri kalanı ise Güney Amerika, Asya ve Orta Doğu’dan geliyor.

Kentin sergi ve ziyaretçi dairesi yetkilisi Danielle Courtney uluslararası turizmde görülen düşüşün kaygı verici olduğunu söylüyor. Courtney şöyle konuşuyor: 'Bu Orlando için çok önemli bir bölüm. Toplam turizm hacminin yüzde 5’ini oluştursa da ekonomiye etkisi yüzde 17’yi buluyor. Dolayısıyla çok değerli ve bizim açımızdan Amerika’nın bu konudaki duruşu çok önemli.'

Las Vegas gibi diğer bazı turistik yerlerde ise yabancı ziyaretçilerde artış gözleniyor. Sektör uzmaları Las Vegas’a gelen yabancı turist oranının 1 yıl içerisinde yüzde 12’den 13’e çıktığını belirtiyor. Ancak ülke genelinde bu oran düşüşte. Amerika’yı Keşfet adlı lobi grubunun verileri de bunu gösteriyor. Grubun yöneticisi Geoff Freeman 11 Eylül’den bu yana diğer ülkelerden gelen turist sayısının yüzde 20 oranında azaldığına dikkat çekerek, bunu ülkeye girişlerde yaşanan sorunlara bağlıyor. Freeman, 'Sadece bu hafta Los Angeles’taki uluslararası havaalanında insanların pasaport kontrol noktasına girebilmek için 3 saat sıra beklediğini öğrendik. Bu kabul edilemez bir durum. Ayrıca yaptığımız anketler, insanların terörizmden daha çok Amerikan hükümetinin yetkililerinden korktuğunu gösteriyor. İşte bu korku ve düşüncelerden dolayı yabancılar Amerika’yı ziyaret etmeyi bıraktı. Bizim çözmemiz gereken sorunlar da bunlar.' diyor.

Amerika Ticaret bakanlığı’na göre, 2006’da ülkeye giren yabancı turist sayısı 11 Eylül saldırılarından önceli seviyeye çıktı. Ancak rakamlar bu turistlerin daha çok Kanada ve Meksika gibi komşu ülkelerden geldiğini gösteriyor. Diğer yerlerden gelenlerin sayısında gözle görülür bir düşüş var. Doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesi bile bu durumu değiştirmiyor.

Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi her gün Amerika’ya 1 milyondan fazla kişinin girişini kontrol ediyor. Bunların 250 bini havaalanlarından giriş yapıyor. Sınır güvenlik direktörü Robert Jacksta hükümetin dengeyi sağlamak için büyük çaba sarfettiği görüşünde. Jacksta, 'Amacımız, sınırlarımıza ulaşan herkese, bu ülkede hoş karşılandıklarını hissettirmek. Ayrıca işlemlerin en kısa zamanda bitirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak aynı zamanda ülkemizin sınır güvenliğini de sağlamak durumundayız. Ulusal güvenliğimiz için gelen herkesin vize ve diğer gerekli dökümanlara sahip olduğundan emin olmalıyız.' şeklinde konuşuyor.

Jacksta gelen yabancı ziyaretçilere yardımcı olmak ve gümrük memurlarına eğitim vermek amacıyla programlar oluşturduklarını söylüyor. 2006’nın Ocak ayından bu yana oluşturulan bir program sayesinde ziyaretçiler, daha sınırlara gelmeden vize ve gümrük işlemleri konusunda bilgilendiriliyor; böylece gümrükten sorunsuz ve hızlı geçmeleri sağlanıyor. Bir diğer programsa sınırlarda ziyaretçileri bilgilendirme ve vize memurlarına eğitim konularına odaklanıyor.

Robert Jacksa Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin turizm sektörüyle birlikte çalışarak sistemin açıklarını kapatmayı amaçladığını belirtiyor. Ancak Orlando’da özellikle Avrupa ve Asya’dan gelen turist sayısındaki düşüş kaygı yaratıyor. Turizmciler daha fazla reklamın sorunun çözümü için etkili olacağını umuyor. Örneğin Orlando Sergi ve Ziyaretçi Dairesi son yıllarda Doğu Avrupa ve Orta Doğu’yu tercih eden İngilizlere yöneli reklam faaliyetlerini iki katına çıkardı.

Amerika’yı Keşfet adlı grupsa, kongrenin Amerika’ya vizesiz giriş-çıkış yapanlar için yeni ücretlendirmeler getiren bir yasa tasarısını kabul etmesi yolunda baskı yapıyor. Grup buradan elde edilecek 200 milyon dolarlık bütçenin, yurtdışındaki reklam faaliyetleri için harcanabileceğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG