Erişilebilirlik

'Destek Almadan Kosova Bağımsız Olamaz'


Kosova Başbakanı Agim Ceku Kosova’nın, Arnavut halkının Amerika ve Avrupa birliği desteği olmadan Sırbistan’dan tek yanlı bağımsızlık ilan etmeyeceğini söyledi. Çeku Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, eşgüdümlü bir bağımsızlık ilanından yana olduklarını söyledi. Kosova başbakanı geçen hafta parlamentonun 28 Kasım’da bağımsızlık ilan etmesini istemişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, diplomatik yolların çiğnenmesinden hiçbir tarafın kazançlı çıkamayacağını belirtti.

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ile Başbakan Agim Çeku, dün Washington’da Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştü.

Condoleezza Rice Kosovalı Arnavutları, tek yanlı olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmeme konusunda uyardı.

Bununla birlikte Amerika, Rusya ve Sırbistan’ın muhalefetine rağmen Kosova’nın bağımsızlığının kaçınılmaz bir sonuç olacağını savunuyor.

Geçen hafta Avrupa Birliği ve Amerika, Kosova’nın geleceğiyle ilgili tasarıyı Birleşmiş Milletler gündeminde askıya almış, görüşmelerin Kosova Temas Grubu çerçevesinde yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Bu karar, Rusya’nın tasarıyı veto tehdidi üzerine alındı. Altı ülke temsilcisinden oluşan Temas Grubu, görüşmelere Çarşamba günü başlayacak.
XS
SM
MD
LG