Erişilebilirlik

Sade Çikolata Tansiyona İyi Geliyor


Yeni araştırmalar "bitter" olarak da bilinen sade çikolatanın kalbe iyi geldiğini ortaya koydu. Sade çikolatanın bir gramındaki antioksidanların kırmızı şarap, yeşil çay ya da böğürtlenden daha fazla olduğunu belirten bilimadamları çikolatanın bu özelliğiyle özellikle sigara içenlerde kalbe giden damarları yumuşatabileceğine dikkat çekti. İnsan sağlığı için sanılandan daha yararlı olduğu belirtilen sade çikolatanın bundan sonra tıbbi amaçlarla kullanılabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar hergün bir miktar sade çikolata yemenin yüksek tansiyona da iyi geleceğini söylüyor. Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan araştırmada Köln Üniversitesi Hastanesi doktorlarından Dirk Taubert ve ekibi yüksek tansiyon hastası 44 kişiye bitter çikolata yedirdi. Doktor Taubert araştırma bulgularını şöyle anlatıyor: "Sade çikolatanın hastalarda sistolik yani büyük tansiyonu 2.9 ünite, diastolik yani küçük tansiyonu 1.9 ünite düşürdüğünü gördük. Beyaz çikolatanın ise hiçbir etkisi olmadı. Sütlü ve beyaz çikolataysa tansiyonu hiç etkilemedi."

Diğer çalışmalar sütlü ve beyaz çikolatanın ya da sütle birlikte tüketilen sade çikolatanın aynı yararı sağlamadığını gösteriyor. Sade çikolata polifenol adlı kimyasal bir madde içeriyor. Dr. Taubert bu kimyasal maddenin vücuttaki nitrik oksit üretimini arttırdığını ve bu oksidin de damarları genişleterek kan dolaşımını hızlandırdığını söylüyor. Hızlanan dolaşım da tansiyonun düşmesini sağlıyor. Doktor Dirk Taubert, "Araştırmalarımız sağlıklı bir diyetin yanında her gün bir miktar polifenol kaynağı sade çikolata tüketmenin yararlı olduğunu kanıtlıyor" diye konuşuyor.

Bu yüksek tansiyonu olan kişiler için çok iyi haber. Ancak bazı kişiler bitter çikolatanın tadını sevmeyebilir. Doktor Taubert'e göre ise bu basit bir kural. Çikolatanın tadı acılaştıkça içindeki polifenol miktarı da artıyor.

Araştırmaya katılan hastaların hiçbirinde kilo artışı görülmedi. Çünkü doktorlar günde 7 gram sade çikolata yemenin tansiyonu düşürmek için yeterli olduğunu belirtiyor. Doktor Taubert, "O kadar az miktarda çikolatanın tansiyonu düşürmeye yeterli olması doğrusu bizi de şaşırttı." derken, Yale Üniversitesi'nden kilo kontrol uzmanı Doktor David Katz çok yemenin yararlı bir gıda maddesinin faydalarını azaltacağını söylüyor. Ayrıca doktorlar kilo almanın yüksek tansiyon hastalarının kaçınması gereken birincil risk faktörlerin başında geldiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG