Erişilebilirlik

Leyla Zana Hakkında Soruşturma Açıldı


Türkiye, 22 Temmuz seçimine bağımsız adaylara verdiği destekle öne çıkan Leyla Zana’nın Iğdır’da yaptığı konuşmada verdiği mesajların yarattığı gerilimle giriyor. Mitingde “Ankara, Türkiye’yi eyaletlere böl ve Kürdistan’ı kur” diyerek tüm tepkileri üzerine çeken Zana hakkında soruşturma açıldı. Iğdır Emniyet Müdürlüğü, Leyla Zana’nın Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsız adayların Iğdır mitinginde yaptığı konuşma metnini de cumhuriyet savcılığı ve il seçim kuruluna sundu.


Konuşmasından sonra Zana’ya ilk tepkiyi Başbakan Tayyip Erdoğan göstermiş ve ülkeyi bölebilecek bir anlayışın ortaya konulamayacağını belirtmişti. Seçim arifesinde kimsenin tahrik yapamayacağını dile getiren Erdoğan, savcıların devreye girmesini istemişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Leyla Zana’nın milletvekili olduğu dönemde de böyle çıkışlar yaptığını hatırlatmış, "Bu çok sorumsuzca diyorum, çünkü böyle bir açıklamanın bilinçsiz yapıldığı kanaatinde değilim. Provokatif bir tarz var ortada" diye konuşmuştu.


Bu tepkilere karşın Zana, açıklamalarından geri adım atmadı. Zana, bugün de Van’da gazetecilere açıklama yaptı ve “Halkın beklentilerini dile getirdim. Bugün bana kızanlar 5-10 yıl sora söylediklerimi uygulayacaklar” dedi. Türkiye’nin bölünmemesi gerektiğine inananlardan biri olduğunu belirten Zana, söylediklerinin ‘tümüyle kendi fikri’ olduğunu dile getirdi. Zana’nın DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e gönderme yaparak “Ahmet Türk demek sadece parti demek değildir. Partimiz içinde de değişik görüşler var” ifadesini kullanması dikkat çekti.


DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş ise Zana’nın görüşünün ‘tehlikeli bir düşünce, provakasyon’ olarak değerlendirilmesinin ‘anlaşılması zor bir durum’ olduğu yorumunu yaptı. “Türkiye’de başkanlık sistemi nasıl zaman zaman öneri olarak sunuluyor ve tartışılıyorsa bu da tartışılabilecek, değerlendirilebilecek bir görüş” diyerek Zana’ya destek veren Demirtaş, düşüncelerin demokratik olarak ifade edilmesine ‘daha tahammüllü’ olunmasını istediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG