Erişilebilirlik

Bush'dan İşkenceyi Yasaklama Kararı


Başkan Bush, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA tarafından yürütülen gözaltına alma ve sorgulama uygulaması sırasında işkenceye yapılmasını yasaklayan bir kararname yayınladı.

Beyaz Saray Sözcücü Tony Snow tarafından yapılan açıklamaya göre, Bush'un Cuma günü imzaladığı kararname gözaltındaki kişilere insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele yapılmasını yasaklıyor. Kararname, tutuklulara dini inançları nedeniyle aşağılayan türde davranılmamasını da öngörüyor.

Başkanlık kararnamesinde CIA'in, Cenevre Sözleşmeleri'nde yeralan, işkenceyi yasaklayıcı hükümlere uyması gerektiği belirtiliyor.

Ancak kararname, Başkana tutuklara muamele konusundaki uluslararası standartları "anlam ve uygulama açısından yorumlama" yetkisi veriyor. Beyaz Saray sorgulama sırasında ne tür yöntemlerin uygulanmasına izin verileceği konusunda ayrıntılı açıklama yapmadı.

Amerika, bazı çevreler tarafından işkence uygulaması olarak nitelenen sorgulama tekniklerini kullandığı gerekçesiyle uluslararası alanda eleştirilere hedef oluyor. Amerikalı yetkililer ise bu uygulamaların yasal olduğunu ve işkenceye yer vermediğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG