Erişilebilirlik

Güneydoğu'da Seçim Beklentileri


Türkiye’de 22 Temmuz genel seçimi öncesinde siyasi heyecan giderek artıyor. Ülke genelinde yüzde 10’luk baraj küçük ve etnik kökenli partilerin meclise milletvekili sokmalarını zorlaştırdığından, bu partilerin adayları seçimlere bağımsız listelerden giriyor.

Amerika’nın Sesi Muhabiri Dorian Jones, Güneydoğu Anadolu'da seçmenin beklentilerini derledi.

Son aylarda Türk ordusu, artan PKK saldırıları nedeniyle Güneydoğu Anadolu’daki asker sayısını artırdı. Bazı siyasi gözlemciler bu adımı aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bölgede aldığı desteğe karşı dengeleyici bir unsur olarak niteliyor. Bu gözlemcilere göre, ordu, AKP’yi Kürt ayrılıkçılarla teröristler karşısında zayıf kalmakla suçluyor.

Bu arada Kürt kökenli adaylar da meclise girme çabalarını hızlandırdı. Gülten Kısanak da bu adaylardan biri. Kısanak, Türkiye'nin bir yol ayırımında olduğunu ve seçimlerin büyük önem taşıdığını söylüyor. Kısanak, "Türkiye ya gelişen bir demokrasi olmayı seçecek ya da yeniden baskıcı politikalara dönecek" diyor. Ancak Kısanak’ın umudu seçimlerden demokrasi yanlılarının daha güçlü çıkması. Aday, "çözümü şiddette değil, mecliste arayacağız, herkesin beklentisi bu yönde" diyor.

Kırsal kesimde yaşayan bir çok kişi de, seçimlerin önemi konusunda, Gülten Kısanak’la aynı görüşte. Hasan adlı bir seçmen, "her seçim önemlidir, ama 22 Temmuz seçimleri daha da önemli. Önceki seçimlerde yüzde 10’luk baraj nedeniyle, oylarımız boşa gitti, ama bu kez adaylarımıza verdiğimiz oylar heba olmayacak, meclise girip bizim sesimiz olacaklar" diyor.

Birçok Kürt kökenli seçmen, bölgedeki gerginliğe rağmen, 22 Temmuz seçimlerine umutla bakıyor, ve sandıklardan çıkan sonucun mevcut şiddeti sona erdirip yeni bir süreç başlatacağına inanıyor.

XS
SM
MD
LG