Erişilebilirlik

Sınır Kapılarındaki Sandıklara İlgi Yoğun


Yurtdışında yaşıyan Türklere yönelik oy kullanma işlemi altı havalimanı, beş sınır kapısı ve iki deniz limanında devam ediyor. Gümrük kapılarındaki pusulalarda yalnızca siyasi partiler yer alıyor; bağımsız adaylara oy verilemiyor. Gelen haberlere göre, sandıklara ilgi çok yoğun. Oyunu kullananların sayısında da rekor bekleniyor.

Gümrük kapılarında oy kullanma hakkının şartlarına göre Türkiye'de seçmen kütüğüne kayıtlı olmayan, 18 yaşından büyük, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan (çifte vatandaşlığı olsa da, T.C. vatandaşı olması yeterli) herkes nüfus cüzdanını ibraz ederek oy kullanma hakkına sahip. Bu haktan geçen 2002 yılı seçiminde yararlanan kişi sayısı ise 105 bin 459. Türkiye dışında yaşayan seçmen yaşındaki T.C. vatandaşlarının sayısı 4 milyon civarında. Bu sayıyla değerlendirdilince, gümrük kapılarında 2002’de seçime katılım oranının yüzde 3 cıvarında kaldığı ortaya çıkıyor. Ancak bu kez 22 Temmuz seçimlerinde bu rakamın 400,000 kişiyi aşması bekleniyor. Merkezi Almanya’da bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi yöneticisi Faruk Şen, Almanya başta olmak üzere Avrupa’da yaşayan Türk göçmenler üzerinden yapılan bir araştırma seçimlerde oy kullananların sayısının neredeyse dört katı artacağını tespit ettiklerini belirtiyor ve bunu da seçimlerin izin mevsimine gelmesine bağlıyor.

Sadece Avrupa Birliği’nde 5.2 milyon Türk kökenli göçmen yaşıyor, bunların 2.5 milyonu 18 yaşını doldurmuş ve Türk vatandaşı. Geçen ilkbahar aylarında Avrupa’daki Türk çatı örgütleri, Avrupa’da yaşayan Türklerin siyasi temsili açısından Avrupa’nın özel bir seçim bölgesi haline getirilmesi önerilerini AKP hükümetine sunmuş, ancak bu hükümet tarafından kabul görmemişti. Çeşitli araştırma ve hesaplara göre, Avrupa’da yaşayan Türklerin sayısı, 26 milletvekili ve yüzde 7’lik bir oy oranına tekabül ediyor. Bu da, Avrupa ülkelerinin 70 milletvekili çıkaran İstanbul ve 29 milletvekili çıkaran Ankara’dan sonra Türkiye’nin üçüncü büyük seçim bölgesi haline geldiğini gösteriyor.

Öte yandan Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı’nın araştırmasında Avrupalı Türklerin siyasi tercihleri de sorulan sorulardan biri. Buna göre Türklerin yüzde 34’ü AKP’ye, yüzde 19’u CHP’ye oy verecekler. Faruk Şen, Avrupalı Türkün seçiminin Türkiye’deki kamuoyu araştırmalarıyla örtüştüğünü vurguluyor.

Yurtdışından Türkiye’ye giriş yapanlar için kurulan sandıklarda oy verme işlemi 24 saat süreyle yapılabiliyor. Sandıklar 22 Temmuz saat 17’ye kadar açık tutulacak.

XS
SM
MD
LG