Erişilebilirlik

Maliki: 'Irak Askerleri Hazır'


Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak ordusunun ülkede güvenliği sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Bugün (Cumartesi) Bağdat'ta bir basın toplantısı yapan Maliki, hükümeti hakkında Amerika'da duyulan kuşkuları dağıtmaya çalıştı ve Irak kuvvetlerinin görevini yerine getirecek durumda olduğunu, Amerikan kuvvetlerinin, "istedikleri zaman" Irak'tan ayrılabileceğini vurguladı.

Maliki, Amerika ne zaman çekilirse, Irak askerlerinin güvenlik sorumluluğunu üstlenebileceğini ancak Maliki Irak kuvvetlerinin hala eğitime ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Washington'da Beyaz Saray'dan geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve Irak hükümetinin çeşitli alanlarda başarı derecesinin değerlendirildiği ve hükümetin başarısız olduğu noktaların sıralandığı rapora değinen Irak Başbakanı, Irak'ın bir karışıklık ortama içinde olduğunu, bu ortamda reform yapmanın kolay olmadığını savundu. Maliki, ülkesinde ciddi siyasi ve ekonomik sorunlar olduğunu, güvenliğin çok ciddi sorun olmaya devam ettiğini söyledi. Irak Başbakanı, "bölgesel ve uluslararası müdahalelerden" şikayet etti.

Bush Irak Stratejisini Savundu

Başkan Bush, bugün yaptığı radyo konuşmasında Irak stratejisini savundu.

Bu hafta açıklanan bir raporda, Irak hükümetinin, petrol gelirlerinin dağlımı gibi sekiz temel alanda ilerleme kaydetmediği belirlenmişti.

Bush, Irak hükümetinin yetersiz kaldığı alanlar olduğunu kabul etti; ancak ilerleme kaydedilen alanlara dikkat edilmesini istedi.

Bush, buna örnek olarak, Irak hükümetinin operasyonlar için üç tugay ayırdığını hatırlattı.

Başkan Bush, Irak stratejisinin, 'güvenlik alanında ilerleme sağlanarak siyasi alanda ilerleme sağlanması' temeline dayandığını açıkladı. Ancak muhalefetteki Demokratlar, Irak'ta askeri alanda başarı gösterilemeyeceği görüşünde.

Bush Irak'taki askerlerin çekilmesi için şu an izlenen stratejisinin başarıya ulaşması gerektiğini kaydetti. Bush, ülkede güvenliğin sağlanması için Irak'a ek asker sevketmişti.

Çelebi'ye Suikast Girişimi

Eski Başbakan Yardımcısı Ahmet Çelebi'ye suikast girişiminde bulunulduğu açıklandı. Çelebi, saldırıda yara almadı.

Suikast girişimi Bağdat'ın güneyinde düzenlendi - ancak olay hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

Roket Atarlar Bulundu

Ameirkalı askeri yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Perşembe günü 34 adet roket atar bulunduğunu; roket atarların bir askeri üsse doğrultulduğunu açıkladı.

Yetkililer, ele geçirilen roketlerin İran yapımı olduğunu bildirdi.

Çatışmalar Sürüyor

Bağdat'ın doğusunda Çarşamba günü çıkan çatışmalarda bir terör hücresi liderinin öldürüldüğü açıklandı.

Öte yandan bugün iki ayrı olayda, devriye gezen iki Amerikalı askerin öldürüldüğü öğrenildi. Saldırılarda bir asker de yaralandı.

Bugün ayrıca ülke genelinde düzenlenen operasyonlarda altı militan öldürülü; 18 militan tutuklandı.

XS
SM
MD
LG