Erişilebilirlik

BBC'nin Yanlışı İngiltere'yi Karıştırdı


İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin, Kraliyet ailesine ilişkin bir belgeselde, Kraliçe Elizabeth’e ilişkin bir iddiasının yanlış çıkması ülkede bir medya krizi ve güven bunalımına yol açtı.

BBC, Kraliçe’den resmen özür diledi. BBC’nin özrüne yolaçan ve belli başlı İngiliz basın ve yayın organlarında zincirleme yanlış habere neden olay şöyle gelişti: BBC, İngiliz medyasını, Kraliçe’ye ilişkin olarak hazırladığı ve sonbaharda gösterime sokacağı bir belgeselin tanıtımına davet etti. Tanıtımda gösterilen ve “Kraliçe’yle Bir Yıl” başlıklı belgeselin bir yerinde, Kraliçe’nin ünlülerin fotoğrafçısı Amerikalı Annie Leibovitz tarafından resimlerinin çekilmesi sahnesine yer verildi. Çekim sırasında Amerikalı ünlü fotoğrafçı Kraliçe Elizabeth’e tacını çıkarırsa daha iyi olacağını söyledi. Bu sahnenin devamında Kraliçe’nin koridorda yardımcılarıyla yürürken, “Hiçbir şey değiştirmiyorum” dediği bir sahne gösterildi. BBC bu sahneyi, Kraliçe Elizabeth’in Amerikalı fotoğrafçıya kızarak çekim odasını kızgınlıkla terk ettiği şeklinde yorumladı. İstenmeden gösterildiği belirtilen bu sahne üzerine BBC de dahil tüm İngiliz medyası ve bazı uluslararası medya kuruluşları olayı birinci haber yaptı. Ancak daha sonra, Kraliçe’nin koridorda yürüdüğü sahnenin aslında fotoğraf çekimleri başlamadan çekim odasına gelirken alınmış görüntüleri olduğu ortaya çıktı.

Tüm medya ise BBC’nin yol açtığı bu yanlış bilgilendirmenin kurbanı olmuş oldu. Bunun üzerine BBC hemen resmi bir özür yayınlayarak, Kraliçe Elizabeth ve fotoğrafçı Leibovitz’den özür diledi. BBC ayrıca geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Konunun son zamanlarda başka bazı programlar sebebiyle imajı sarsılan teşkilatın güvenilirliğine büyük zarar vereceği konuşuluyor.

Olay üzerine, BBC’yi yöneten BBC Vakfı, yayın kuruluşunun en üst yetkililerini önümüzdeki günlerde yapılacak bir toplantıda hesap vermeye çağırdı. BBC, ayrıca, 2005 yılından bu yana yapılan programlarda yanlışlıklar yapıldığından şüphelenen tüm program personelini açıklama ve itirafa davet etti. Sorun ise, bir yanlış bilgilendirme yapılmış olması halinde bile, gerçekten kimsenin ortaya çıkıp itirafta bulunup bulunmayacağı. BBC ve İngiliz medyası ise, BBC’nin imajını ciddi biçimde sarsan bu darbenin etkilerini günlerce tartışmaya devam edecek.

XS
SM
MD
LG