Erişilebilirlik

11 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


USA Today radikal Müslümanların şiddet anlayışının İslamiyet’e de zarar verdiğini belirtiyor ve Müslümanları, şiddeti savunan bu anlayışa yeterince güçlü biçimde karşı çıkmadıkları için eleştiriyor. Gazete, Batılıların da, aşırı İslam’ın yükselişini açıklamakta yetersiz kaldığını savunuyor:

“Bu, ancak İslam’ın kendi içinde vereceği mücadele ile kazanılabilecek bir savaştır ve nihayet ılımlı Müslümanların da bu konuda daha ikna edici bir tavır almaya başladığını görüyoruz. İngiltere’deki saldırı girişimlerinin ardından bu ülkedeki Müslümanlar yürüyüşler düzenlediler, gazetelere ilanlar verdiler ve dinci miilitanları daha önce hiç yapmadıkları biçimde kınadılar. Ancak sadece kınamak yeterli değil. Reformcular, genç Müslümanların kafasına şehit olmayı sokan medreselerle ve şiddeti öven radikal imamlarla da mücadele etmelidir.”

Washington Times ise özellikle Ortadoğu’da giderek kızışan propaganda savaşına dikkat çekiyor. El Cezire televizyonunun ardından İran’ın İngilizce yayın yapan bir televizyon kanalı açtığını kaydeden gazete, Iraklı direnişçilerin de İnternet üzerinden yaptıkları yayınları hatırlatıyor ve böyle bir dönemde Amerika’nın Sesi yayınlarının azaltılması yönündeki girişimleri eleştiriyor:

“Bu fikir mücadelesinde Amerikan hükümet kurumlarının uyum içinde, sabırla ve en önemlisi de gerekli ödenekle mücadele etmesi gerekiyor. Bu işe, Amerikan hükümetinin dünya ile iletişimindeki en önemli organ olan Amerika’nın Sesi bütçesindeki kısıntılara karşı koyarak ve ek bütçe sağlayarak başlayabiliriz. Düşmanlarımız bunun önemini kavrarken biz niye kavrayamıyoruz?”

New York Times, Kongre’ye, Güney Kore ile Amerika arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasını onaylaması çağrısında bulunuyor. Gazete, daha önce Peru ve Panama ile imzalanan benzer anlaşmaları karşı çıkan Demokrat Partinin şimdi de Güney Kore ile imzalanan anlaşmaya muhalefet etmesinin, ekonomik değil siyasi gerekçelere dayandığını vurguluyor:

“Demokratlar serbest ticaret anlaşmalarına karşı çıkarak Detroit’teki ve diğer bazı bölgelerdeki oylarını artırabilirler. Ancak bunun yerine, serbest ticaretten ve ekonomideki diğer hareketlerden zarar görecek olan işçiler için sosyal güvenlik sistemini güçlendirecek konulara odaklanırlarsa, Amerikan ekonomisine ve Amerikalı işçilere çok daha büyük bir hizmette bulunmuş olurlar. Ve eğer Bush yönetimi de serbest ticarete gerçekten inanıyorsa, bu konudaki çabalara destek vermelidir.”

Los Angeles Times gazetesi Başkan Bush’un sekiz federal savcının görevden alınmasıyla ilgili soruşturmada yürütme yetkisini kullanarak iki eski Beyaz Saray görevlisinin kongrede yeminli ifade vermesini önlemesini eleştiriyor. Gazete, Bush’tan Kongre ile uzlaşmaya varmasını istiyor:

“Bu yönetim, daha önce de Kongreyi engellemek konusunda kötü bir sicile sahip. Bu konu özelinde de Kongreyi engellemeye devam ederse, Kongre özel bir müfettiş atanmasını isteyebilir ve bu müfettiş başkan Bush’un kullandığı yürütme yetkisinin kaldırılması konusunda bir mahkeme kararı çıkartabilir. Eğer Bush gerçekten akıllıysa, böyle bir riske girmemesi gerekir.”

XS
SM
MD
LG