Erişilebilirlik

10 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Times, Amerika’nın şu ana kadar Türkiye’nin PKK ile mücadele için Irak’a operasyon düzenlemesini önlediğini belirtiyor. AKP hükümetinin bu konuda muhalefetten sert eleştiriler aldığını hatırlatan gazete, 22 Temmuz seçimleri öncesinde hükümetin PKK konusunda daha sert bir tavır takınabileceğini kaydediyor:

"Türkiye’nin müdahalesi, Irak’ın en barışçıl ve istikrarlı bölgesinde karışıklığa yol açabilir. Washington, özellikle son gelişmelerin ışığında, PKK terörünün Türkiye açısından ne kadar ciddi bir sorun olduğunu kavramalı ve Kuzey Iraklı Kürt liderlerle birlikte çalışarak Türkiye’ye askeri bir müdahalenin gerekli olmadığını göstermelidir. Üst düzey PKK yetkililerinin yakalanması veya PKK kamplarının basılması Türkiye’yi bu konuda ikna edebilir. Türkiye’nin müdahale olasılığı giderek daha rahatsız edici bir biçimde hissediliyor ve böyle bir müdahalenin etkileri bütün Irak’ta hissedilecektir."

Irak politikasını değiştirmesi için Bush yönetimi üzerindeki baskının giderek arttığını yazan Boston Globe, Başkan Bush’tan ve çağrılara kulak vermesini istiyor. Irak’tan çekilme konusunda bir plan hazırlanmasının önemini vurgulayan gazete, bu konuda vakit kaybetmenin ileride seçenekleri daha da azaltacağı yorumunda bulunuyor:

USA Today tüketicilerin sağlığına zarar veren Çin mallarının giderek arttığını savunuyor ve Amerikalı yetkilileri bu tür ürünlere getirdiği ithalat yasağına dikkat çekiyor. Ancak gazete, bu önlemleri yeterli bulmuyor ve sorunun çözülmesi için, hem Pekin’e üretim standartlarını artırması için baskı yapılması gerektiğini vurguluyor, hem de Amerika’nın denetim mekanizmalarını artırması çağrısında bulunuyor:

"Kamuoyunu bu konuda göstereceği tepki, şimdilik en etkili çözüm yolu olarak görünüyor. Eğer toptancılar, perakendeciler ve tüketiciler, Çin Malı etiketini taşıyan ürünleri tehlikeli olarak görmeye başlarlarsa, bu her türlü önlemden daha etkili olacaktır. Eğer Çin, dünyanın en önemli ihracatçılarından biri olarak kalmak istiyorsa, kapitalizmin en temel prensiplerinden birini öğrenmelidir. Müşterilerin hayatını tehlikeye sokmayı değil, tam tersine müşteri memnuniyetini sağlamanın gerekliliğini kavramalıdır."

Los Angeles Times Bush yönetiminin Kuzey Kore’ye karşı uzlaşmaz tavrında değişikliğe gitmesinin ardından bu ülkenin nükleer programıyla ilgili soruna çözüm bulma ihtimalinin arttığı görüşünde. Gazete, bu konuda görüşmeler sürerken bir yandan resmi olarak hala bitmemiş olan Kore Savaşını sona erdirme çalışmalarının da başladığını duyuruyor:

"Washington’un diplomatik yaklaşımındaki değişim göz önüne alındığında biraz umutlu olmak anlaşılabilir bir şey. Kim Jong İl yönetimine karşı daha sert politikalar izlenmesini isteyen ve her türlü tavize karşı çıkan yeni muhafazakarlar, Bush yönetimi tarafından ya tasfiye edildiler ya da susturuldular. Yeni ekip, diplomasinin bir çözüm sağlayabileceğini kanıtlamaya istekli kişilerden oluşuyor. Biz de onların haklı olduğuna inanmak istiyoruz."

XS
SM
MD
LG