Erişilebilirlik

AB'den Sarkozy'nin Adayına Destek


Avrupa Birliği, Fransa Maliye Bakanı Dominique Strauss-Kahn’ın Uluslararası Para Fonu başkanlığına atanmasını onayladı.

Sosyalist olan Strauss-Kahn Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından aday gösterilmişti.

Strauss-Kahn, ortak para birimi Euro’ya geçerken Fransa’nın mali ve ekonomik durumunu düzeltmesiyle tanınıyor.

Geleneksel olarak Para Fonu başkanını Avrupa ülkeleri, Dünya Bankası başkanını Amerika seçiyor.

Uluslararası Para Fonu Başkanı İspanyol Rodrigo Rato, özel nedenlerle Ekim’de görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

AB'den Destek

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Uluslararası Para Fonu IMF’in başına geçirmek istediği Dominique Strauss-Kahn, Avrupa Birliği’nden genel anlamda bir destek aldı. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği ekonomi ve maliye bakanları, Fransız solunun bu önemli isminin adaylığını destekleme kararı aldılar.

Strauss-Kahn’ın, Avrupa Birliği tarafından desteklenmesi Sarkozy için çifte zafer anlamı taşıyor. Sarkozy, bu hamlesiyle bir yandan Strauss-Kahn’ı IMF’in başına geçirterek Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’den sonra sol kanadın önemli bir ismini daha devre dışı bırakacak öte yandan da uluslararası kurumlardaki Fransız yönetici hegemonyasını güçlendirecek.

IMF’teki görev için tek aday gösteren ülke Fransa değildi. Polonya da eski başbakanlarından Marek Belka’yı aday göstermişti ancak Brüksel’deki toplantı sırasında bu konuda geri adım attı. Yapılan görüşmeler sonucunda Fransa’nın ve Euro kullanan ülkelerin oluşturduğu Eurogroup’un başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker’in tam desteğini alan Strauss-Kahn üzerinde genel uzlaşı sağlandı. Ancak bu uzlaşının resmi bir karar olmadığının altını çizme ihtiyacı duyan ülkeler de var. Bu ülkelerin başını da İngiltere çekiyor.

ABD ve Avrupa Birliği arasında varılan uzlaşı gereği Dünya Bankası Yönetimi bir Amerikalıya bırakılırken IMF’nin yönetici koltuğuna ise bir Avrupalı oturuyor. Her ne kadar IMF yetkilileri bu görev için her ülkenin talepte bulunabileceğinin altını çizseler de bu yaklaşımın teorinin ötesine geçmesine olanak verilmiyor.

Strauss-Kahn’ın, ekim ayında görev süresi dolacak olan İspanyol Rodrigo Rato’nun yerine seçilmesi durumunda Fransa uluslararası ekonomi yönetimi alanında önemli bir kazanım daha elde etmiş olacak. Şu an Dünya Ticaret Örgütü’nde Pascal Lamy, Avrupa Merkez Bankası’nda Jean Claude Trichet ve Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nda Jean Lemierre yönetim koltuğunda oturan Fransızlar olarak öne çıkıyorlar.

Avrupa Birliği maliye ve ekonomi bakanları Brüksel’de gerçekleştirdikleri toplantıda Rum Kesimi ve Malta’nın Euro kullanan ülkeler grubuna dahil olmasına da nihai onayı verdiler. Avrupa Birliği ekonomisinde çok küçük bir paya sahip olan bu iki ülke 1 Ocak 2008’den itibaren resmi para birimi olarak Euro kullanmaya başlayacaklar.

Avrupa Birliği müktesebatının adanın sadece güneyi için geçerli olması nedeniyle Euro uygulaması adanın kuzeyi için geçerli olmayacak. Rum Kesimi ve Malta’nın katılımıyla birlikte Avrupa Birliği’nde Euro’yu ortak para birimi olarak kullanan ülke sayısı 15’e çıkacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG