Erişilebilirlik

İstanbul WTA Turnuvasına Ev Sahibi Oluyor


İstanbul kendisini ve Türkiye’yi tanıtacak dev bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapacak. Dünyanın en ünlü bayan tenişçilerinin katıldığı ve tüm bayan tenis turnuvalarının anası olarak bilinen dünya Bayan Tenis Dernekleri (WTA) Sezon Sonu Şampiyonası 2011-2013’de İstanbul’da yapılacak.

Sözkonusu şampiyonaya ev sahipliği için dünyanın en cazip kentleri arasında yaşanan kıyasıya rekabeti en sonunda İstanbul kazandı. Bu, 2011’de dünyanın en iyi bayan tenisçisinin İstanbul’da belli olacağı anlamına geliyor. Böylece turnuva Türkiye’nin sportif ve ekonomik tanıtımında rol oynayacak. Şampiyona, sponsorunun ismi nedeniyle olarak anılıyor. Konuya ilişkin olarak dünya tenisinin önde gelen temsilcileri ile Türk yetkililer Londra’da ünlü tenis turnuvasının yapıldığı Wimbledon’da biraraya gelerek İstanbul’un zaferini dünyaya ilan ettiler. Konuşmacılar, “İstanbul’un, tenisin doğu ile batı arasındaki köprü vazifesini göreceğini” vurguladılar.

Eski tenis şampiyonlardan Fransız Mary Pearce’in de katıldığı toplantıda yetkililer, İstanbul’un diğer cazip dünya şehirlerini nasıl geride bıraktığını anlattılar. WTA Tour yönetimi tarafından düzenlenen basın toplantısı ve kutlamada İstanbul’un çekişmeli geçen karar sürecinden başarıyla çıkarak turnuvanın 2011-2013 arasında ev sahipliğine hak kazandığını duyurdular. Toplantıya, bu yıl Wimbledon Tenis Turnuvası’nda bayanlar şampiyonluğunu kazanan Amerikalı tenisçi Venus Williams da bir mesaj göndererek, İstanbul’u, başarısından ötürü kutladı. Toplantıda yer alması gerekirken, Wimbledon’da kötü hava koşullarından dolayı sarkan maçı sebebiyle gelemeyen Williams, bu yıl İstanbul Cup tenis turnuvasına katıldığını hatırlattı ve “Bayanlar tenisinin gelişmesi için İstanbul inanılmaz bir şehir. Oraya tekrar gitmeyi gözlüyorum” dedi.

Dünya Kadın Tenis Oyuncuları Konseyi üyesi Fransız tenişçi Mary Pearce da, turnuvanın ev sahipliği için yapılan kıyasıya rekabet sırasında dünya tenisinin önde gelen bayan tenisçileriyle danıştıklarını, İstanbul’da oynayan Rus Maria Şarapova ve Venüs Williams gibi oyunculardan İstanbul’un tenis altyapısı ve potansiyeli konusunda bilgi aldıklarını kaydetti. Pearce, “Heyecanınızı ve tutkunuzu hissedebiliyorum. Oyuncular ve Oyuncular Konseyi olarak şampiyonanın İstanbul’da yapılacak olmasından çok memnunuz,” dedi. Pearce ve SE WTA Tour başkanı Stacey Allaster, kendilerini en memnun eden konulardan birisinin de İstanbul’daki organizasyonda kazanacak bayan tenisçilere erkek tenişçilerle eşit oranda ödül verilecek olması olduğunu vurguladılar. Allaster, “Bu sporla uğraşan ya da uğraşmayan bütün kadınlar için büyük bir katalizör,” dedi. Pearce ayrıca cazip bir şehir olması, tenisçilerin kendilerini rahat ve güvenli hisssetmeleri, oyuncular için gereken enerjinin sağlanmasında iyi yiyeceklerin olması gibi bir oyuncu için önemli bütün kriterler konusunda İstanbul’un rakip şehirleri geride bıraktığını ekledi. Ünlü tenisçi, ayrıca, Türkiye’de genç bir nüfus potansiyelinin bulunması ve bayanların tenise daha da özendirilmesi konusunda İstanbul’un doğru bir seçim olduğunu vurguladı.

Basın toplantısında konuşan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, “İstanbul bu organizasyondan öyle bir başarıyla çıkacak ki, 2013’den sonra bile İstanbul’dan ayrılmak istemeyecekler” şeklinde konuştu. Atalay, “İstanbul’daki turnuva, dünya tenisinin bayramı olacak,” dedi. Atalay, Dünya Üniversiteler Olimpiyatı ile Dünya Atletizm ve Yüzme Şampiyonalarının 2011’de İstanbul’da yapılmaları için başvurduklarını ekledi ve İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini hatırlattı. Toplantıda konuşan Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Azmi Kumova ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergul Güngör de turnuvanın Türk tenisi ve Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağını vurguladılar. İstanbul Cup genel müdürü Coşkun Erginer ise, “ilk kez iki kıtalı bir şehirde düzenlenecek olan turnuvaya” tüm sporseverleri davet etti.

Turnuva için İstanbul Yeşilköy’de, İstanbul Cup yönetimiyle birlikte Garanti Koza tarafından son teknolojiye uygun 10 bin kişilik bir tenis sahası ve köyü yaptırılacak. Larry Scott, “Kazanan yeni ev sahibi şehrimiz İstanbul’un, benzeri uluslararası organizasyonlarda gösterdiği organizasyon başarısı ile izleyici kitlesinin kalitesi ve medyada yüksek haber değeri taşıması ile önemli bir rol oynayan SE WTA Şampiyonluk Turnuvasının da altından başarıyla kalkacağına inanıyoruz,” dedi. Scott, organizasyonun Türk kamu ve özel sektör işbirliğinin spora güven veren bir örneğini teşkil ettiğini vurguladı.

SE WTA Turnuvası, sadece bu yıl 35 ülkede yapılan 63 etkinlikte 62 milyon Dolar için rekabet eden 75 ülkeden bin 400 oyuncunun katıldığı, bayanlar için dünyada başı çeken en büyük profesyonel spor olayı olarak kabul ediliyor. Yıl boyunca dünyanın en iyi sekiz tenisçisi arasına girmek için kıyasıya mücadele eden tenisçiler katıldıkları turnuvalarda aldıkları puanlarla Şampiyonluk Turnuvası’nda kozlarını paylaşıyorlar.

XS
SM
MD
LG