Erişilebilirlik

Çin'de Yolsuzlukla Mücadele


Çin Komünist Partisi, her gün gazetelere manşet olan rüşvet ve yolsuzluk olaylarının partinin geleceğini tehdit ettiğine inanıyor. Dolayısıyla bu sorunu çok ciddiye alan hükümet yeni bir kampanya başlattı. Kampanyanın ilginç bir yanı rüşvetin hukuki tanımının değiştirilmesi.

İçişleri ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada rüşvet suçunun kapsamı genişletiliyor sadece görevli memur değil yakınlarına hatta dost ve arkadaşlarına verilen hediyeler bile rüşvet sayılıyor. Yeni hukuki yoruma göre rüşvet için arabuluculuk yapanlar da suça iştirak etmiş olacak.

Honk Kong’ta bir üniversitede öğretim üyesi olan David Zweig adlı Çin uzmanı, rüşvet aldığı öne sürülen binlerce memurun delil yetersizliğinden cezalandırılamadığını ancak şimdi durumun değiştiğini söylüyor.

Amerikalı uzmana göre yeni kampanyanın en önemli hedefi, halka, rüşvet alanların er geç adalet önüne çıkarılacağı mesajı vermek. David Zweig: “Emekli de olsan, malını mülkünü başkalarının üzerine de yapsan elimizden kaçamayacaksın demek istiyorlar” diyor.

Çinli yetkililere göre son zamanlarda rüşvetin şekli de değişti. Artık rüşvet, nakit para veya pahayı hediyeler yerine, şirketlerde hisse, lüks daireler, tatil evleri, pahalı otomobillerde büyük indirim ve çocuklarına yabancı ülkelerde burs olarak veriliyor. Yetkililer, rüşvet olarak kumar borçlarını sildirenler bile olduğunu söylüyor.

Çin’de, son yıllarda, irtikap, rüşvet, ihtilas, zimmete para geçirme, görevinden dolayı kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma gibi suçlardan birçok üst düzey yetkili hüküm giydi. Bu kişilerin çoğu yargılandı ve ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

Hüküm giyenler arasında idama mahkum olan eski Gıda Dairesi Başkanı da var.

Rüşvetin yeni tanımıyla birlikte suçunu itiraf eden rüşvetçilere, aldıkları para ya da malı geri vermeleri koşuluyla af da getirildi Yeni kampanyanın uygulanmasından sorumlu bir Komünist parti yetkilisi Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni uygulamadan şimdiye kadar çok az kişinin faydalandığını söyledi. Yetkiliye göre yolsuzlukla mücadele için mevcut yasaları farkı bir şekilde yorumlamak yeterli değil, yeni yasalar çıkartılması şart.

XS
SM
MD
LG