Erişilebilirlik

Kongre Bush Üzerinde Baskıyı Arttırıyor


Amerikan Kongresi, Başkan Bush’a Irak politikasını değiştirmesi için baskıyı arttırıyor.

Ancak Beyaz Saray, Kongre’nin baskısına ve bağlı olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin desteğini kaybetmesine rağmen, Başkan Bush’un Irak’tan asker çekme niyeti olmadığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, şu anda politika değişikliği beklenmemesi gerektiğine işaret ederken, her iki partiden bazı senatörler Irak’tan asker çekmeye başlama zamanının artık geldiğini belirtiyor.

Maine eyaleti Senatörü Susan Collins can kaybının artması ve Irak hükümetinin mezhep çatışmasını durduracak siyasi reformları yapmaktan kaçınması yüzünden, Başkan’ın politikasına desteğin her gün erimekte olduğunu belirtti. Diğer bazı Cumhuriyetçi senatörler de son günlerde, başkanın stratejisini artık daha fazla destekleyemeyeceklerini açıkladı.

Senato’nun Demokrat Partili liderleri önümüzdeki günlerde Irak konusunda bir dizi öneriyi oylamaya getirecek. Demokratlar, Savunma Bakanlığı bütçesine eklenmek üzere değişiklik önergeleri hazırladı. Bunlar arasında askeri operasyonlar için ayrılan ödeneğin gelecek yılın Nisan ayından sonra kesilmesi ve Amerikan kuvvetlerinin sevki için yeni koşullar getirilmesi de yer alıyor. Kongre, savunma bütçesini görüşmeye hazırlanırken, önde gelen Cumhuriyetçi Senatörler, Bush’un Irak politikasını artık desteklemediklerini açıklayarak değiştirilmesini istedi.

Bu arada New York Times gazetesi, politika değişikliği konusunun Beyaz Saray içinde de tartışıldığını bildirdi. Gazeteye göre, bazı yetkililer, Cumhuriyetçi Parti içindeki muhalefetin büyümesini önlemek için Bush’un, Amerikan kuvvetlerinin Bağdat ve diğer kentlerden kademeli olarak çekileceğini açıklaması gerektiği görüşünü savunuyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, haberi yalanladı, asker çekme konusunun tartışılmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG