Erişilebilirlik

5 Milyon Türk Arasından 4 Aday


22 Temmuz genel seçimi için, 25 Haziran'dan bu yana gümrük kapılarında Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip yurtdışındaki vatandaşların oy verme işlemleri sürüyor, bugüne kadar oy kullananların sayısının 50 bine ulaştığı haber veriliyor. Öte yandan seçimlere katılan 20'ye yakın siyasi partinin gösterdiği 12 bin dolayında milletvekili adayından sadece dördü Avrupa ülkelerinde yaşıyor.

22 Temmuz seçimleri öncesinde Avrupa ülkelerinde yaşayan toplam 54 kişi milletvekili seçilebilmek için siyasi partilere aday adaylığı başvurusu yaptı; ancak bunların sadece 4’ü listelerde kendine yer bulabildi. Söz konusu adaylar sivil toplum örgütlerinde faal politika yapan kişiler. Saadettin Kılıç, Aydın Yardımcı ve Ali Kılıç seçimlere Almanya'dan katılırken, Fazilet Dağlı Çığlık ise İsviçre'den iştirak eden bir aday.

Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından Muş’ta 4. sırada aday gösterilen Saadettin Kılıç Köln’de yaşıyor ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin genel başkanı. Kılıç’ın seçilme şansı pek yüksek görünmüyor zira AKP son seçimlerde Muş’ta 2 milletvekili çıkarabilmişti, kamuoyu yoklamalarına bakıldığında bu seçimlerde daha fazla milletvekili alamayacak gibi görünüyor. AKP'den bir diğer isim olan Fazilet Dağlı Çığlık ise Erzurum 3. sıra adayı olarak şansını arayacak. Erzurum doğumlu Çığlık İsviçre’de sigortacılık sektöründe çalışıyor ve o da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği bünyesinde aktif isimlerden.

Demokrat Parti’den Ankara 1. bölgede 1. sırada aday gösterilen Aydın Yardımcı da Köln’de yaşıyor. Anavatan Partisi üyesi olan ve sekiz yıl önce Avrupa Anavatan Dernekleri Federasyonu’nu kuran Yardımcı, 1970 yılından bu yana Almanya’da yaşamasına rağmen, Türkiye’de politakaya atılma nedenini şöyle açıklıyor.

Aydın Yardımcı’nın seçilme şansı çok yüksek. Ancak, Ankara’da Meclis’e girip siyaset yapabilmesi, Demokrat Parti’nin barajı aşıp aşamayacağına düğümleniyor.

Seçimlerde, Türkiye’de siyaset arenasına girmek üzere kolları sıvayan kişilerden biri de 1980 yılından beri Münih’te yaşayan gazeteci Ali Kılıç. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu başkanlığını yürüten Kılıç, 2001 yılından beri Cumhuriyet Halk Partisi üyesi. Şimdi de aynı partide İstanbul 1. Bölge’de, 13 sırada milletvekili adayı. CHP bu bölgede 2002 yılında 10 milletvekili çıkarabilmişti. 13. sırada aday olan Kılıç kendi adına umutlu.

Ali Kılıç da seçilmesi halinde, tıpkı diğer adaylar gibi yurt dışında yaşayan Türklerin sorunlarına odaklanacağını söylüyor.

Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere, Belçika, Almanya, Hollanda İsviçre ve İsveç gibi ülkelerin parlamentolarında ve eyalet meclislerinde onlarca temsilcisi bulunan beş milyona yakın Avrupalı Türk, en iyi koşullarla Ankara’da bu söz konusu dört milletvekili ile temsil edilecek.

Bu arada 11 Temmuz Çarşamba akşamı, Demokrat Parti Adayı Aydın Yardımcı, Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'la birlikte Alo Washington programımızın konuğu olacak ve yurtdışında yaşayan Türklerin genel seçimlerde oy verme ve temsil edilmelerinde yaşadıkları zorluklara değinecek. Çarşamba akşamı saat 21.35'ten itibaren Alo Washington'da telefonlarınızı bekliyoruz.

XS
SM
MD
LG