Erişilebilirlik

ABD'de Başkanlık Yarışı Hızlanıyor


Amerika’da Kasım 2008'de ayında yapılacak başkanlık seçimi için yarışma devam ediyor. İki partinin başkan adaylığını kazanabilmek için bir çok isim birbiriyle yarışıyor.

Demokrat Parti başkan aday adayları arasında birinci durumdaki Senatör Hillary Clinton geçenlerde Iowa eyaletinde yine çok tanınmış bir Demokrat’ın desteğini alarak kürsüye çıktı. Bu tanınmış partili, eski Başkan Bill Clinton’du.

Eski Başkan, eşi hakkında şunları söylüyordu: "Başkanlık yarışına yeni katılan bir aday olarak Hillary, benim bütün hayatım boyunca oy vereceğim en yetenekli kişi olacak."

Bill Clinton Demokrat partili seçmenler arasında hala çok sevilen bir isim. Ancak bazı siyasi uzmanlar Hillary Clinton’ı, eşinin kampanyada görünmesinin, kendisini gölgeleme tehlikesine dikkati çekerek, eski başkanı kampanya faaliyetlerine fazla sokmamaya çağırıyor.

Aday adayları arasında ilk ön seçimlerin yapılacağı eyaletlerden biri olan Iowa, bu yüzden Başkan seçimleri öncesinde adaylık yarışmasında çok büyük öneme sahip. Son günlerde Iowa'da kampanya yapanlardan biri de Hillary Clinton’un baş rakibi İllinois Senatörü Barack Obama idi. Iowa, ön seçimlerin ilk yapıldığı yerlerden biri olmasının yanısıra ülkenin hem nüfusunu, hem de orta kesimlerini en iyi temsil eden eyaletler arasında yer alması nedeniyle, büyük önem taşıyor.

Bu nedenle 4 Temmuz Bağımsızlık Günü tatilinden yararlanan tüm adaylar kampanya faaliyetlerini yoğunlaştırırken, bu eyalete ağırlık verdi. Iowa’da seçim propagandası yapanlardan biri de Cumhuriyetçi adaylardan Massachusetts eyaleti eski Valisi Mitt Romney idi. Romney ön seçimlerde büyük ağırlığı olan eyaletlerde, çok para harcayarak yayınlattığı radyo ve televizyon reklamlarıyla, Cumhuriyetçi seçmene kendisini tanıtıyor. Romney Iowa'da yaptığı bir konuşmada şunları söyledi: " Muhafazakar ilkelerimizden vaz geçme zamanı değildir. Güçlü ordu, güçlü ekonomi ve güçlü aile değerlerimiz için hep birlikte ayağa kalkmalıyız."

Eski New York Belediye başkanı Rudy Giuliani şu sırada Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için mücadele eden politikacılar arasında birinci sırada. İkinci sıradaki Tennessee Senatörü Fred Thompson’u, Mitt Romney ve Arizona senatörü John McCain izliyor. Cumhuriyetçi Parti'li adaylar arasında en kuvvetli olması beklenen John McCain’in, kampanyasını yürütecek mali güce ve halk desteğine artık sahip olmadığı görülüyor.

Cumhuriyetçi Parti cephesinde gözlenen durum Hakkında siyaset yazarı Amy Walter televizyonda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Cumhuriyetçi seçmen öfkeli. Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık konusunda heyecansız olduğu açıkça görülüyor. Cumhuriyetçiler, ve özellikle muhafazakar kesim, şu anda partilileri bir araya getirebilecek, birleştirici rol oynayabilecek bir ismin ortaya çıkmasını bekliyor."

Cumhuriyetçi Parti'den adaylıklarını açıklamayı son bahara bırakan isimlerden biri Fred Thompson, ikincisi de eski Temsilciler Meclisi başkanlarından Newt Gingrich.

Bazı Demokrat Partililer de eski başkan adaylarından ve Başkan Clinton’un yardımcısı olan Al Gore’un, bir kez daha şansını denemesini umuyor. Dünyanın ısınmasıyla ilgili çevresel sorunlarla ilgilenmekte olan Al Gore ise şimdilik aday olmadığını söylüyor ve "Ailem politikada ne yaparsam onu desteklemeye hazır. Fakat benim yeniden başkan adayı olma gibi bir niyetim yok. Bunun da tek sebebi şu anda çevre sorunlarıyla ilgili yürüttüğüm kampanyadır" diyor.

Al Gore dünyanın ısınması sorunu ve oğlunun uyuşturucu madde tedavisiyle uğraşmayı tercih ettiğini söylüyor. 24 yaşındaki genç Al Gore geçenlerde California’da aşırı hız yüzünden polis tarafından durdurulmuş ve otomobilinde uyuşturucu madde ele geçmişti.

XS
SM
MD
LG