Erişilebilirlik

6 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Malezya’nın eski başbakan yardımcısı Enver İbrahim’in Türkiye’deki seçimlerle ilgili bir makalesine yer veriyor. İbrahim, seçimlerde laiklik ile İslamiyet’in değil, özgürlük ve demokrasi ile otoriter yönetim anlayışının mücadele ettiğini savunuyor. AKP’yi dine saygılı bir laik parti olarak tanımlayan İbrahim, ordunun müdahalesinin ise vahim sonuçlar doğuracağını yazıyor.

"Türkiye, en yakın müttefiklerinden biri olduğu Batının, demokrasiyi raydan çıkartma çabalarına açık veya gizli destek vermemesini bekliyor. Türk demokrasisine açık bir destek verilmemesi, İslamcı veya laik fanatizme davet çıkartmak anlamına gelecektir. Modern Türk devletinin hedeflerini temsil etme iddiasında olanlar, özellikle de ordunun desteğini arkalarına alarak mevcut hükümeti devirmekte başarılı olabilirler. Ancak bu, bedeli özgürlük ve demokrasiyle ödenecek bir Pirus zaferi olacaktır."

Amerika’nın eski Ankara büyükelçisi Mark Parris, Washington Times’ta yer alan makalesinde, Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesinin Türkiye açısından vahim sonuçlar doğurabileceğini öne sürüyor. Konunun muhalefet partileri tarafından AKP’yi yıpratmak için kullanıldığını iddia eden Parris, hem hükümetin hem de ordunun istemedikleri halde böyle bir müdahaleye zorlanabileceğini vurguluyor.

"Türkiye’nin bir sınır ötesi harekatı, Irak’ta önümüzdeki aylarda yapılması gerekenler önünde ciddi bir engel oluşturacaktır. Bush yönetimi, “Saddam sonrası Irak’ta PKK’ya yer yoktur” yönündeki açıklamalarını ısrarla sürdürse de, Türkiye’nin bu konudaki kaygılarını gidermekte başarılı olamadı. Ve bu başarısızlık şimdi Washington’u PKK saldırıları ile Türkiye’nin iç politikasındaki gelişmelere karşı savunmasız bırakıyor."

Christian Science Monitor Türkiye’deki Kürtlerin önemli bir kısmının PKK’ya karşı çıktığını kaydediyor. Scott Peterson imzalı haberde, PKK saldırılarının artmasına paralel olarak köy korucularının da sayısının arttığı vurgulanıyor.

"PKK’nın devlete karşı 1984’ten 1990’lı yıllara kadar sürdürdüğü acımasız mücadele, çoğu gerilla olmak üzere 37 bin insanın ölümüne neden oldu. PKK’nın bu süreçte, Türk askerlerinin yanı sıra öğretmenleri, köy korucularını ve sivilleri de öldürmesi üzerine Amerika ve Avrupa Birliği, PKK’yı terörist örgütler listesine aldı."

New York Times Almanya’nın Köln şehrinde yapılması planlanan camiye gösterilen tepkileri etnik ve dinsel bağnazlık olarak tanımlıyor. Aşırı sağcı ve ırkçı partilerin Müslümanları yeraltına itmeye çalıştığını belirten gazete, sorumluluk sahibi sivil toplum liderlerini cami talebine destek vermeye çağırıyor.

"Bütün Avrupa’da asimilasyon ile kültürel çoğulculuk arasında dengenin nasıl kurulacağı ve temel özgürlükleri sınırlandırmadan ülke içindeki İslamcı terörle nasıl mücadele edileceği konusunda tartışmalar yapılıyor. Ancak Köln’deki olayın ne bu dengeyi sağlamakla ne de güvenlikle bir ilgisi var. Bu, tamamen dini bir azınlığı kötülemeye ve görünmez kılmaya yönelik bir olay. İngiltere örneğinde de görüldüğü gibi, her kökenden ve sınıftan terörist çıkabiliyor. Ancak, ibadetlerini cam duvarlı camilerde değil de, gizli yerlerde yapmak zorunda kalanlar arasında sinsi komploların çok daha fazla taraftar bulacağına hiç şüphe yok."

XS
SM
MD
LG