Erişilebilirlik

İngiltere'de Terör Saldırısı


İngiltere’de Glasgow havaalanı terminaline içinde patlayıcı olduğuna inanılan bir araçla intihar saldırısında bulunuldu. Görgü tanıklarının ifadesine göre Jeep Cherokee marka bir araç terminal binasına süratle yaklaşarak çarptı ve alev aldı. Arabanın içinde bulunan ve kaçmaya çalışan iki şüpheli etrafta bulunan halk ve polis tarafından yakalandı. Hastaneye kaldırılan sanıklardan birisinin ciddi yanıkları bulunduğu ve durumunun kritik olduğu açıklandı. Polis sanığın kaldırıldığı hastanede bulunan şüpheli bir “alet” üzerine hastanenin de bir süre için kısmen boşaltıldığını açıkladı, ancak bu “alet”in bir patlayıcı bir intihar kemeri mi olduğu yoludaki sorulara, sadece soruşturmanın devam ettiğini söyleyerek cevap verdi.

Olayda, havaalanında bulunan bir kişi de yaralandı. Şüphelilerin kimliği ve muhtemel bağlantıları konusunda bir açıklama yapılmadı. Polis olaya terörist saldırı olarak baktığını açıkladı. Londra’da bir gün once meydana gelen bombalı araba saldırı girişimlerinin ertesine rastlanılan olay üzerine tüm ülkede tehdit algılama düzeyi en üst düzey olan “kritik” seviyesine çıkartıldı. İngiltere’de uzun yıllardır bu düzeyde bir tehdit algılama düzeyi ilan edilmemişti. “Kritik” tehdit düzeyi çok yakında bir terörist saldırının beklendiği anlamına geliyor. Polis, Glasgow havaalanı saldırısının, Londra’daki bombalı araç olaylarıyla ilişkili olabileceğini açıkladı.

Olay üzerine, Londra’daki bombalı araç olaylarını görüşmek üzere daha sabah toplanmış olan “Kobra” isimli ulusal güvenlik komitesi yeni başbakan Gordon Brown başkanlığında aynı gün içinde ikinci kez toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Brown, tehdit algılama düzeyinin yükseltilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Brown, halktan oldukça dikkatli hareket etmelerini istedi. Olay üzerine Glasgow havaalanı kapatılırken, yüzlerce yolcuya uçuşlarının iptal edildiği bildirildi. Olay yerinde bulunan ve saldırıda kullanılan aracın durumunun hala risk teşkil ettiği ve havaalanının bu yüzden kapatıldığı belirtildi. Olay üzerine Liverpool havalanının da kapatıldığı açıklandı. Ülkenin diğer havaalanlarında ise, özellikle araçlara sıkı güvenlik önlemleri uygulandığı açıklandı. Ayrıca ülkenin çeşitli yerlerindeki ulaşım noktalarında yeni güvenlik önlemleri alındı. Demiryollarında da benzer önlemler aldığı açıklandı.

Londra’da Cuma günü içinde yüksek oranda patlayıcı bulunan iki araba ele geçirilmişti. Londra’daki saldırı girişimleri ve Glasgow havaalanı saldırısı, yeni İngiliz hükümetinin göreve başlamasının hemen ilk günlerine rastlarken, 7 Temmuz 2005’de Londra’da metro ve bir belediye otobüsüne yapılan bombalı intihar saldırılarının yıldönümünün bir kaç gün öncesine rastlıyor. Son iki yazdır meydana gelen terörist saldırı girişimlerinin ardına rastlayan son saldırılar, İngiliz halkını oldukça tedirgin ederken, ülkede yaşayan Müslümanların da endişeli olduğu bildirildi. Geçmişteki saldırıları El Kaide ile ilişkili ya da grupların gerçekleştirdiği ortaya çıkarken, son saldırılarda uygulanan yöntemlerin aynı grubun başka ülkelerde gerçekleştirdiği saldırılarla benzerlik gösterdiğine işaret ediliyor. Polis son iki gün içinde meydana gelen saldırı girişimlerine ilişkin hiçbir ön istihbarat bilgisinin olmadığını açıkladı ve halktan şüpheli gördükleri durumu derhal polise bildirmesini istedi.

XS
SM
MD
LG