Erişilebilirlik

29 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Türkiye’deki Kürtlerin bir yandan yasal yollarla daha fazla hak elde etme mücadelesi verdiklerini ancak bir yandan da artan terör eylemleri nedeniyle elde ettikleri hakları da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını yazıyor. Scott Peterson imzalı Diyarbakır mahreçli haberde şu görüşlere yer veriliyor:

"PKK saldırılarının ve Türk ordusunun operasyonlarının artması, çatışmaların Kuzey Irak’a sıçrama ihtimalini ve yapılan sınırlı reformlardan geri dönülmesi riskini de beraberinde getiriyor. 1999 yılında yakalanan Abdullah Öcalan’ın mahkemede silahlı mücadeleye son vereceğini açıklamasına rağmen PKK silahsızlanmadı. Devlet ise, yargısız infazların, işkencenin ve köylerin yakılmasının öne çıktığı olağanüstü hal uygulamasını kaldırdı. Diyarbakır Belediye başkanı Osman Baydemir, “yapılan değişiklikleri içselleştirmediler” dese de, kadroları arasında çok sayıda PKK sempatizanı olan bir Kürt partisi varlığını sürdürüyor ve 22 Temmuz seçimlerinde yaklaşık 30 milletvekili çıkartmayı umuyor."

New York Times Suriye’nin Hizbullah’a silah sağlamaya devam ettiğini öne sürüyor ve bu durumun Ortadoğu’da yeni bir savaş körükleyeceği görüşüne yer veriyor. Gazete, Suriye-Lübnan sınırında denetimin sağlanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni harekete geçmeye çağırıyor:

"Suriye, Lübnan’daki askerlerini geri çektikten sonra bile, Suriye devlet başkanı Beşar Esad, Lübnan’ın gerçekten egemen bir devlet olmasını önlemek için elinden geleni yaptı. Esad, Lübnan’ın sınırlarını denetleyemez bir durumda olmasının ve Hizbullah’ı silahlandırmanın Suriye’nin uluslararası alandaki nüfuzunu artıracağını düşünüyor. Güvenlik Konseyi, Esad’a yanıldığını göstermek için gerekli iradeyi ortaya koymalıdır."

Boston Globe Ortadoğu temsilciliğine getirilen İngiltere eski başbakanı Tony Blair’in arabuluculuk gibi bir görevi olmadığına dikkat çekiyor. Yapılan yorumda, Bush yönetiminin de arabuluculuk yapmadığı vurgulanıyor ve bu görevin İran’ın bölgedeki nüfuzunun artmasından korkan Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelere kaldığı belirtiliyor:

"Arap liderler, İsrail ile Amerika’nın çatışmaları sona erdirmek için Abbas’la samimi görüşmeler başlatmadığı için Hamas’ın ve onu destekleyen İran’ın daha iyi bir konumda olduğunu görüyorlar. Kısa bir süre içinde iki devletli bir çözüm bulunmazsa El Kaide yandaşlarının bölgede etkin olmaya başlayacağının farkındalar. Böyle bir ortamda, Blair’in yapabileceği en büyük katkı, bir barış anlaşmasına varılamamasının doğuracağı stratejik tehlikeleri kavramak ve yakın arkadaşı Bush’u fazla zaman kalmadığı konusunda ikna etmek olacaktır."

Washington Post Amerikan Senatosu'nun göçmenlik reform tasarısını engellemesini eleştiriyor. Gazete, Senato'da yapılan oylama sonucunu, hem Amerika’daki 12 milyon kaçak göçmen açısından hem de Amerika açısından büyük bir kayıp olarak değerlendiriyor:

"Birkaç göçmen sınır dışı edilse bile, ülkedeki işgücünün yüzde beşini oluşturan 12 milyon göçmen daha var. Ve bu insanlar görmezden gelinemez; hepsi birden takip edilemez, yıldırılamaz ve sınır dışı edilemez. Kongre, er ya da geç bu gerçeğin farkına varacaktır. Göçmenlik sorunu tekrar gündeme gelecektir ve bu kez daha büyük bir sorun olarak varlığını hissettirecektir."

XS
SM
MD
LG