Erişilebilirlik

28 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği zirvesinde birliğin geleceğine ilişkin görüş ayrılıklarının bir kez daha ortaya çıktığını belirtiyor. Gazetenin yorumunda, ulus devletlerin üstünde bir Avrupa Birliği isteyenlerle ulusal egemenlik alanlarını korumak isteyenler arasındaki çelişkinin daha uzun süre devam edeceği görüşüne yer veriliyor:

"Tarihin ve ulusal farklılıkların kolay unutulmadığı ortada. Elbette ki tarihsel öfkelerin Polonya Cumhurbaşkanı Kaczinski’nin yaptığı gibi kaba biçimde ortaya dökülmesi gerekmiyor. Ama İtalya Başbakanı Romano Prodi, Polonya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda’yı kendi ulusal imtiyazlarını korumaya çalışmakla suçlarken, aslında Avrupa Birliği’nin bir Avrupa Birleşik Devletleri’ne dönüşmek yerine bir süre daha egemen ülkelerin oluşturduğu kalabalık bir aile olarak varlığını sürdüreceğini de itiraf ediyordu."

CIA’in 1960’lı ve 70’li yıllara ilişkin gizli belgeleri açıklamasını değerlendiren USA Today, yasadışı uygulamalara ilişkin talimatların Beyaz Saray’dan geldiğine dikkat çekiyor. Gazete, Bush yönetiminin de CIA’i 11 Eylül sonrasında benzer yasadışı uygulamalara zorladığını ileri sürüyor:

"CIA ileride 11 Eylül saldırıları sonrasındaki faaliyetlerine ilişkin belgeleri de açıklayabilir. Eğer CIA’in yasaları çiğnediği ortaya çıkarsa, bunda asıl sorumluluğun Beyaz Saray’da olduğu da görülecektir. Gelecekteki Amerikan başkanları ve Kongre liderleri, ülkenin istihbarat teşkilatını en iyi biçimde nasıl kullanacaklarını değerlendirirken, geçmiş yıllardaki gizli maceraları da göz önüne almalıdır. Açıklanan belgeler rahatsızlık verici olsa da bu açıdan değer taşıyor."

Washington Post Ortadoğu temsilciliğine getirilen İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in kendi halkından gelen suçlamalara rağmen Başkan Bush’a verdiği desteği övgüyle anıyor. Gazete, Blair’i yeni görevinde zor bir sürecin beklediğini de vurguluyor:

"Blair, Filistin yönetimine yardım etmekle görevlendirildi. Ancak son yıllarda aynı göreve atanan Batılı temsilcilerin hepsi de başarısızlığa uğramıştı. Blair’in de onlardan daha başarılı olacağına inanmak çok zor. Eğer Batı Şeria ve Gazze’de zaten kötü olan koşulların daha da kötüye gitmesini önleyebilirse, önemli bir görev başarmış olacaktır. Blair’in böyle bir dönemde böylesine zor bir görevi üstlenmesi, hak etmediği biçimde eleştirilse bile, siyasi inançlarına ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha göstermektedir."

Los Angeles Times Suriye’nin Lübnan üzerindeki nüfuzunu yeniden güçlendirmeye başladığını savunuyor ve Batıyı buna karşı harekete geçmeye çağırıyor. Lübnan parlamentosunun Suriye ve Hizbullah’ın baskısıyla yaklaşık bir yıldır toplanamadığını hatırlatan gazete, parlamentonun gerekirse New York’ta toplanmasını öneriyor:

"Lübnan parlamentosunun Suriye karşıtı üç üyesi teker teker öldürüldü ve bağımsız Başbakan Fuad Sinyora sadece altı kişilik bir çoğunlukla hükümette kalmaya devam ediyor. Suriye’nin kuklası olan Cumhurbaşkanı Emil Lahud ve Suriye yanlısı Meclis Başkanı Nebih Berri, koltuklarını kaybedecekleri korkusuyla seçimlerin yapılmasına izin vermiyor. Elbette ki Şam, Beyrut’ta kendisine yakın bir yönetim oluşmasını istiyor. Ancak şiddete son vermesi ve seçimlerin yapılmasını sağlaması Suriye’nin bu amacına ulaşması için çok daha doğru bir yöntemdir."


XS
SM
MD
LG