Erişilebilirlik

İngiltere'de Yeni Kabine


İngiltere’nin yeni başbakanı Gordon Brown, görevdeki ilk gününe yeni bir kabine açıklayarak başladı. Yeni kabinede göze çarpan en önemli değişiklik, Dışişleri Bakanlığı makamında gerçekleşti. Gordon Brown, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na Margaret Beckett yerine Çevre Bakanı David Miliband’ı atadı. David Miliband’a İngiliz siyasetinin yükselen yeni yıldızı gözüyle bakılıyor. Hatta, parti içindeki birçok yetkili, Miliband’ın Gordon Brown’a karşı Blair’den boşalan parti liderliği için adaylığını koyması baskısında bulunmuştu. Ancak, Miliband bu isteği geri çevirmişti.

Bununla birlikte, İngiliz medyasında çıkan yorumlarda Miliband’ın İşçi Partisi’nin gelecekteki en güçlü lider adayı olduğu iddia ediliyor. 41 yaşındaki Miliband, ayrıca, İngiltere’nin son 30 yıldaki en genç dışişleri bakanı olacak. Miliband, yaptığı ilk açıklamada, “Günümüzün sorunları ve fırsatları hem dinleyen hem önderlik eden sabırlı ve amaçlı bir diplomasi gerektiriyor,” şeklinde konuştu. Bu arada, David Miliband’ın kardeşi ve Brown’un yakın destekçisi Ed Miliband da tüm kabine işlerinden sorumlu bakanlığa getirildi. Böylece yeni İngiliz kabinesinde iki kardeş birden görev alıyor olacak.

Başbakanlık görevini Tony Blair’den devralan Gordon Brown, yeni İngiliz kabinesinde, parti içerisindeki birçok destekçisine yer verdi. İktidardaki İşçi Partisi Gordon Brown ve Tony Blair yanlıları olarak ikiye bölünmüş, iki lider başbakanlık ve liderlik devrine kadar yoğun bir çekişme içinde olmuşlardı. Kabinedeki yeni isimler arasında, Brown’un daha önce kendi sorumluluğunda bulunan ve Başbakandan sonra en güçlü bakanlıklardan biri olarak görülen Maliye Bakanlığı'na atanan Alistair Darling de bulunuyor. John Reid’den boşalan İçişleri Bakanlığı'na ise Jacqui Smith atandı. Smith İngiltere’nin ilk kadın içişleri bakanı olacak. Blair döneminde bir sure dışişleri bakanlığı görevi yapan ve Türkiye’nin AB’ye katılmasının güçlü bir savunucusu olan Jack Straw ise Anayasal İşlerden Sorumlu Adalet Bakanı oldu. Birkaç gün once parti başkanı ve lider yardımcısı olarak seçilen Harriet Harman ise Straw’dan boşalan Avam Kamarası liderliğine getirildi. Brown’un Blair’in yakın müttefiki John Prescott’tan boşalan başbakan yardımcılığına kimseyi atamayacağı bildirildi.

Brown, Blair yanlılarını unutmadı

Brown’un bir diğer müttefiki Alexander Douglas, Uluslararası Kalkınma Bakanlığına getirildi. Douglas aynı zamanda partinin genel seçim kampanyası koordinatörü görevini de yüklenecek. Blair döneminde Kuzey İrlanda Bakanı olarak görev yapan ve parti lider yardımcılığı için adaylığını koyup kaybeden Peter Hain ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. Bir başka Blair yanlısı eski Eğitim Bakanı Alan Johnson ise Sağlık Bakanı oldu. Johnson ve diğer birkaç eski ismin atanması kabinede Blair yanlıları ile Brown yanlıları arasında bir denge gözetilmesi olarak yorumlanıyor. Savunma Bakanı Des Browne da koltuğunu korurken, İskoçya da sorumluluğuna verildi. Brown’un sürpriz biçimde Liberal Demokrat Parti eski lideri ve Bosna’daki BM eski özel temsilcisi Pady Ashdown’a önerdiği ancak reddedilen Kuzey İrlanda Bakanlığı'na Shaun Woodward getirildi.

Kabinede gençler çoğunlukta


Brown, yeni hükümetin yeni öncelikleri olacağını ve değişim için çalışmaların hemen başlayacağını açıklamıştı. Yeni kabinenin çoğunlukla genç isimlerden oluşması dikkat çekiyor. Yeni hükümetin ilk gününün Irak’ta yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması üzerine üç İngiliz askerinin ölümüne rastlaması, Brown hükümetinin önündeki en büyük dış sorunlardan birisinin Irak’taki durum olacağını gösteriyor.

Bu arada, Tony Blair başbakanlığı bırakmasının üzerinden daha 24 saat geçmeden, “bağış karşılığı ünvan dağıtılması” olarak bilinen ve siyasi partilere bağış konusunda süregelen bir skandal sebebiyle polis tarafından yeniden sorgulandı.

XS
SM
MD
LG